Goran Čikić zadužio građane za preko milion KM: Potpisivali lažne ugovore o “humanitarnoj pomoći”

Goran Čikić zadužio građane za preko milion KM: Potpisivali lažne ugovore o “humanitarnoj pomoći”


bećavajući da će dobiti bespovratnu pomoć, Goran Čikić je sačinio 162 lažna ugovora o kreditima

Nekadašnji uposlenik Mikrokreditne fondacije Prizma Goran Čikić je optužen da je prevario veći broj osoba koje je kreditno zadužio za čak 1.250.000 KM lažno im obećavši da se radi o ugovorima za dobijanje bespovratne humanitarne pomoć.

Lažni zahtjevi

Ovaj 52-godišnjak iz Banje Luke se tereti da je kao kreditni službenik u poslovnici u Gradišci, od 10. maja 2012. do 24. maja 2013. prevario veći broj građana slabijeg imovnog stanja obećavši im da MKF Prizma daje bespovratnu pomoć od 400 do 1.000 KM. On je sačinio 162 lažna ugovora o kreditima, a neke od žrtava su potpisale i po dva takva kreditna zaduženja.

Optužnicu protiv njega je podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo koje ga tereti da je zloupotrijebio položaj. Čikić će se uskoro naći u sudnici Osnovnog suda u Gradišci, koji je potvrdio optužnicu.

– On je žrtvama govorio da pomoć mogu dobiti samo uz predočavanje lične karte i potvrde CIPS-a o prebivalištu i da dobijeni novac ne moraju vraćati. Kada su ta lica pristala i predala osumnjičenom ličnu kartu i potvrdu CIPS-a o prebivalištu, on je sačinio i svojeručno popunio 162 lažna zahtjeva za kredit na iznose od 1.000 KM, 9.000 KM i 10.000 KM.

Sačinio je i lažne mjenične izjave i mjenice po osnovu kojih su sačinjeni lažni ugovori o kreditu u ukupnom iznosu od 1.250.000 KM i to na ime oštećenih. Iako je znao da su ugovori lažni i urađeni bez odluke kreditnog odbora, uvjerio je žrtve da ih potpišu, navodi se u optužnom aktu piše Oslobođenje.

Hapšenje

Čikić je otkriven nakon što su se njegove žrtve požalile policiji. Uhapšen je 18. januara 2020. godine na Graničnom prelazu Rača. Tada mu je na teret stavljeno da je prevario 129 ljudi za oko 1,29 miliona KM..


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija