Pruga do Hrasnice više nije legenda

Pruga do Hrasnice više nije legenda


U planu je izgradnja 12,96 kilometara pruge od Ilidže do Hrasnice, a rok za dostavu ponuda je 9. maj.

Ko će graditi tramvajsku prugu od Ilidže do Hrasnice, znaće se za nekoliko mjeseci. Za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevu objavljen je poziv za dostavu ponuda za odabir izvođača radova. Projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice podrazumijevat će izgradnju 12,96 kilometara pruge, a rok za dostavu ponuda je 9. maj.

Ovaj projekt će, kako je istakao ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta, znatno poboljšati saobraćaj u Kantonu Sarajevo.

OKRETNICA
– Nakon skoro 40 godina priče o ovom projektu, raspisan je tender za izvođača radova. Plan je da na dužini od 12,96 kilometara pruge bude izgrađeno 20 stajališta, kao i okretnica na Ilidži. Od velikog značaja će biti kako za stanovnike Hrasnice i Ilidže tako i za Kanton Sarajevo. U prvom dijelu našeg mandata, preciznije 2019, pokrenuo sam ovaj projekt. Sada sam još zadovoljniji što je Vlada prepoznala moje inicijative i zalaganja i što smo došli do ovoga što imamo danas, rekao je ministar Šteta.

Krajem prošle godine, nakon što su premijer Edin Forto i ministar Šteta potpisali mandatno pismo sa EBRD-om, raspisan je tender za nadzor i napravljeni su prvi koraci za početak realizacije ovog projekta.

– Otkako znam za sebe, slušam legendu o tramvaju za Hrasnicu. Sada legendu pretvaramo u stvarnost. Izgradit ćemo prugu i kupiti tramvaje kojima će se građani voziti i do Hrasnice. Tu infrastrukturu će pratiti ekonomski i drugi razvoj. Unapređenje javnog prevoza i proširenje tramvajske pruge, kao i trolejbuske mreže, mora biti strateško opredjeljenje svih narednih vlada. Kada tome dodamo unapređenje i proširenje biciklističkih staza, moći ćemo reći da se krećemo prema Evropi u smislu kvalitete života u Sarajevu, naglasio je premijer Forto, nakon obilaska dionice buduće tramvajske pruge.

Izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice je, kako je naveo načelnik Nermin Muzur, historijski projekt za općinu Ilidža i sve njene stanovnike.

– Dugo smo čekali na ovaj projekt, slušali o njemu, zato sam ponosan na opredijeljenost Vlade Kantona Sarajevo za realizaciju ovog projekta i na saradnju sa ministrom Štetom, sa kojim činimo historijski trenutak za Hrasnicu i Ilidžu.

STANDARD
Za stanovnike naše općine svakodnevnica će biti olakšana, a standard života kvalitetniji. Raspisivanje tendera je odličan poklon svim stanovnicima Ilidže za 12. mart, Dan općine Ilidža, istakao je načelnik Muzur.

Postupak nabavke će se provoditi putem EBRD-ovog portala za e-nabavku za klijente ECEPP i tim putem zainteresovani ponuđači mogu pristupiti dokumentaciji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija