Plate u narednom periodu neće rasti: Kako da građani pametnije kupuju namirnice?

Plate u narednom periodu neće rasti: Kako da građani pametnije kupuju namirnice?


Jučerašnje odluka predsjednika SAD-a da se zabrani uvoz nafte iz Rusije i kontramjera Putina u vidu najave da će obustaviti izvoz plina u EU značajno će uzdrmati i tržište Bosne i Hercegovine.

O tome šta to znači za ekonomiju BiH pitali su ekonomskog analitičara Admira Čavalića.

On smatra da u narednom periodu plate neće značajnije rasti jer svijet ulazi u takozvano stanje stagflacije.

Imamo s jedne strane inflaciju, rast cijena, a s druge strane opštu stagnaciju, izostanak ekonomskog rasta. To podrazumjeva da nema novih zaposlenosti, privrednih aktivnosti. Bit će vrlo izazovno u narednom periodu kako očuvati životni standard naših građana, kako osigurati uz postojeće plate da možete preživjeti šokove dodatnih poskupljenja – pojašnjava.

Što se tiče ukidanja akciza na gorivo, Čavalić je skeptičan po tom pitanju.

Obično u Predstavničkom domu sve dobre inicijative, posebno u vezi privrede, lako prođu i brzo se usvoje, ali na Domu naroda stvari ne prolaze tako. Javnost treba biti oprezna u vezi ove stvari. To je konkretna inicijativa, jasna promjena. Bilo bi do nekih 40 pfeninga uštete, ali postoje određene naznake da možda ne prođe – rekao je.

Kaže da bi imala neznatan efekat na budžete jer je tempirana na šest mjeseci, ali bi imala određeni efenat u smislu uštede za građane i privrednike.

Savjetovao je i kako da građani pametnije kupuju namirnice.

Preporuka je da se ne ide za paničnom kupovinom, da se ne kupuje dosta namirnica. Samo kupovati u znatno većim količinama ono za šta znate da će doći do znatno većeg rasta cijena, ali voditi računa o rokovima trajanja. I voditi računa o tome da li je trgovac zloupotrijebio to. Svakako preporučujem da svoj novac čuvate, normalizujete vlastitu potrošnju. Garantujem da neće doći do nestašica – govori Čavalić za Hayat.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija