Nakon što je HDZ jučer odbio osuditi Rusiju, Čović se danas pojavio s ukrajinskom zastavom

Nakon što je HDZ jučer odbio osuditi Rusiju, Čović se danas pojavio s ukrajinskom zastavom


 

Na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice HDZ-a, Dragan Čović je iza sebe imao i zastavu Ukrajine što je posebno simbolično s obzirom na to da su HDZ-ovi delegati jučer odbili na dnevni red Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uvrstiti osudu rata u Ukrajini.

Prilikom davanja izjave, Čović je iza sebe imao zastavu Evropske unije, Bosne i Hercegovine, ali i Ukrajine. Jedan od novinara ga je upitao je li zastava odgovor na njegovo proglašavanje u javnosti “prvim ruskim čovjekom u BiH”.

“Ukrajinska zastava treba skrenuti pozornost na politiku u BiH. Vi ste mogli ovu zastavu vidjeti u zadnjih 30 dana na više mjesta u BiH. Mi smo se oko toga očitovali jasno kao HDZ. Oko toga nema dvojbe, ali nekima to evidentno nije dovoljno”, rekao je Čović očigledno poentirajući da zastava ima za cilj poslati i vizuelnu poruku.

Gdje nastaju problemi?

Kazao je da su HDZ i HNS u prethodnim danima nedvosmisleno podržali stavove Evrope o Ukrajini te da će ih i ubuduće podržati ukoliko dođu u državni parlament, a objasnio je zašto jučer nisu htjeli glasati za osudu ruske agresije na Ukrajinu.

Inače, tu inicijativu da se na dnevni red sjednice doda podrška sankcijama Rusiji i osudi invazija uputio je Denis Bećirović, a Čović ističe da su dopune ovog tipa odbijali godinama unazad, a ne samo jučer.

“Mi smo imali usaglašen dnevni red kolegija, i u skladu s tim smo proveli sjednicu gdje je HDZ sa svoja četiri predstavnika na Domu naroda bila do kraja i predvodila sve procese… Problemi nastaju kada imate opozicione stranke koje redovito dopunjavaju i rekreiraju dnevni red po svojoj želji. Mi u principu odbacujemo bilo kakve dopune dnevnog reda koje dolaze od opozicionih stranaka unutar Doma naroda. To je praksa već pune tri godine. Šta god se tamo našlo”, rekao je.

Izjave u medijima koje govore o tome da HDZ nije htio podržati ukrajinski narod on je nazvao necivilizacijskim, a jučerašnje ponašanje je opravdao “pravilima na kojima funkcioniše Parlamentarna skupština”.

“Trudimo se da u skladu s poslovnikom kroz kolegij definiramo dnevni red. Jučer smo dogovorili sve, kreirali na jedan evropski način, ali se pokušalo špekulirati oko Ukrajine i sankcija Rusiji. Neko vodi laganu predizbornu kampanju”, rekao je Čović piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija