Borenović o Schmidtovoj odluci: Bilo kakvo nametanje nije dobro

Borenović o Schmidtovoj odluci: Bilo kakvo nametanje nije dobro


Predsjednik PDP-a Branislav Borenović prokomentarisao je za Klix.ba odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da obustavi primjenu zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a.

“Moj stav je dobro poznat, bilo kakvo nametanje odluka mimo institucija u ovoj zemlji nije dobro, ne doprinosi stabilizaciji unutrasnjih prilika. Uvijek su nametnute odluke visokih predstavnika, pa i ova Schmidtova, prostor da dodatne tenzije, različita tumačenja”, izjavio je.

Državni parlamentarac kaže da s jedne strane takve odluke izazivaju osudu, a sa druge podršku.

“Otvoreno pitanje regulisanja imovine predugo traje i rezultat je slabosti vladajućih struktura, ali i nečinjenja za rješavanje ovog pitanja kroz domaće institucije. Iste strukture su još davne 2012. godine potpisale sporazum kojim je definisano rješavanja imovine kroz teritorijalno funkcionalni princip u Parlamentranoj skupštini BiH i od tada sve stoji”, naveo je.

Kaže kako ima osjećaj da je već tada, nakon nekoliko mjeseci “povučena ručna” od tadašnjih, koje su i danas aktuelne, vladajućih bošnjačkih elita.

“Kao da vlast SNSD-SDA-HDZ ne želi ovaj problem riješiti, kao da želi da ima potencijalnu kriznu situaciju i da joj međunarodna politička intervencija odgovora nametanjem odluka. I onda ne treba čuditi da su institucije slabe, trome, kilave jer to zaista odgovara vladajućim strukturama i onima koji ne žele ozbiljan napredak, vladavinu zakona i punu primjenu evropskih standarda. Društvo je korumpirano, narod odlazi, konflikti postaju sve dominantniji, a realnost je jedna, ustavna struktura koja je definisala nadležnosti i odgovornosti svakog nivoa vlasti i RS-a i Federacije BiH i institucija BiH i umjesto da izabrani predstavnici vlasti rjeđavaju goruće životne probleme građana one uživaju u produkovanju kriza koje periodično eskaliraju i ovakvim nametnutim odlukama”, zaključio je.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija