Šta će biti sa 150 radnika iz tri zavoda koji se sada spajaju?

Šta će biti sa 150 radnika iz tri zavoda koji se sada spajaju?


 

Skupština Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku o dopunama Odluke o usvajanju plana restruktiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS. Ovom odlukom će Zavodi za medicinu rada, zdravstvenu zaštitu studenata i sportsku medicinu biti spojeni u jednu ustanovu.

Spajanje nespojivog

Tim povodom, zastupnik SBB-a Zvonko Marić istakao je da se ovdje radi o nespojivim segmentima rada, te da je ranije ukazivao ministru zdravstva Harisu Vraniću da bi mogao snositi eventualne posljedice.

– Ja sam i ranije govorio o nesvrsishodnosti spajanja tri zavoda u jedan, zato što se tu spaja nešto što je nespojivo. Podsjetimo i da je fedeeralni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je donirao modernu opremu s kojom se uspješno radi u tim centrima, ali odjednom se našlo rješenje i to u spajanju – kazao je Marić za Avaz.

Također, Marić je poručio da se ovim devastira razumije reorganizaciju i restauriranje, ali ovdje je unesena konfuzija.

– Ja ne znam na šta će ovo izaći, ali sam upozorio ministra Vranića da on odgovara za eventualni neuspjeh, pitanje je i zakonskog okvira. Postoje pretpostavke i tužbi prema Kantonu i tako dalje. Treba zbrinuti sve te zaposlenike, a njih je oko 150 u sva tri centra. Šta će biti s njima – upitao je Marić.
Narušavanje sistema

Marić je naveo da je ministar Vranić naglasio da će se ovaj proces voditi postepeno, kako ne bi došlo do narušavanja zdravstvenog sistema u KS, ali on ne vidi na koji način će se to desiti.

– Upozorio sam da na čelu te nove ustanove mora biti ekonomista, neko ko se razumije u budžet, a ne neko iz struke jer samim tim što su sada tri centra postala jedan, raspisivat će se natječaj za javne nabavke i tako dalje, Ministar je obećao da će uvažiti ono na što sam upućivao, a mi iz SBB-a zaista nemamo razloga da unosimo bilo kakvu politiku, razmišljamo potpuno racionalno jer je ovo segment zdravstva, ovdje je nepoželjna politika – dodao je Marić


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija