Džaferović i Stoltenberg: NATO će spriječiti nove nestabilnosti i rat u BiH

Džaferović i Stoltenberg: NATO će spriječiti nove nestabilnosti i rat u BiH


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je istakao da pažljivo prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, te je podsjetio da je NATO pomogao uspostavi mira tokom agresije na BiH devedesetih godina kao i da je BiH vrijedan partner NATO-a.

“Snažno podržavamo vaš suverenitet i teritorijalni integritet i ostajemo posvećeni vašim euroatlantskim integracijama za dobrobit svih građana. NATO podržava mir i stabilnost u BiH. Naš dijalog i kooperacija važnija je nego ikada zbog ruskog rata u Ukrajini i malignog utjecaja u regiji”, rekao je Stoltenberg.

Naglasio je kako će NATO učiniti više da stane uz partnere što uključuje i razvoj novih odbrambenih kapaciteta i kooperaciju u cyber sigurnosti i borbi protiv terorizma.

“Razgovarali smo o ulozi NATO-a u ALTHEA-i i nastavit ćemo podržavati ovu EU operaciju kao i Oružane snage BiH kao jednu od najjačih multietničkih institucija. One su vitalne za stabilnost države i moraju biti očuvane”, poručio je Stoltenberg.

“Mi smo dugoročno opredijeljeni za mir i tu smo da pružimo podršku kako bi osigurali mir i stabilnost. Pratimo situaciju, retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati našu podršku, uključujući izgradnju odbrambrenih kapaciteta i lakog naoružanja koje su važne da bi se pomoglo u očuvanju mira u BiH”, kazao je Stoltenberg.

Cilj je, naglašava, da se spriječi nova nestabilnost i novi rat. Najavio je jačanje NATO štaba u Sarajevu kako u ljudstvu tako i finansijski.

“Zato smo tamo”, kazao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je jučer telefonski razgovarao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je ranije doveo u pitanje pristanak Hrvatske za članstvo Finske i Švedske u NATO i to zbog Izbornog zakona u BiH.

“Bio je to konstruktivan razgovor. On je izrazio zabrinutost koju već odavno izražava javno posebno zbog situacije u BiH. Razgovarali smo o potencijalnom članstvu Finske i Švedske. Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje i da će Finska i Švedska postati članice saveza. Svi saveznici se slažu da su vrata NATO-a otvorena”, ističe Stoltenberg dodajući da je NATO snažno opredijeljen za parnerstvo sa BiH.

Šefik Džaferović je sastanak sa Stoltenbergom ocijenio konstruktivnim, te je naglasio da postoje političke snage u BiH koje osporavaju put Bosne i Hercegovine ka NATO i EU integracijama.

“Mi smo se 2005. godine opredijelili da je naš put članstvo u NATO-u, 2009. smo podnijeli plan za članstvo. NATO savez je u BiH zaustavio rat i izgradio mir. NATO je garant mira i stabilnosti u BiH. Uvjeren sam da će NATO nastaviti štititi DMS i mir i stabilnost u BiH i zahvajuljem se na paketu podrške pogotovo u svjetlu mogućeg prelijevanja krize iz Ukrajine. U BiH postoji ruski utjecaj. Postoje otvorene prijetnje koje dolaze s ruske strane, a to radi ruski ambasador da će BiH iskusiti negativne posljedice ako BiH nastavi svojim NATO putem. Važno je da međunarodne snage ostanu u BiH i da mandat Althea bude produžen, ali ako to bude dovedeno u pitanje međunarodne snage moraju da štite mir u BiH”, kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je zamolio da se na samitu u Madridu da snažna podrška NATO putu BiH i da se ojača NATO štab u Sarajevu. Zahvalio se na podršci OS BiH koju NATO pruža.

Kada je u pitanju izborni zakon u BiH, Džaferović je istakao da je to unutrašnje pitanje, te da će se te stvari rješavati i odlučivati u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da cijeli svijet zna i EU i Amerika zna zbog čega nisu uspjeli pregovori i gdje leži odgovornost za to. Za nas je neprihvatljivo da se uslovljava bilo čiji NATO put izmjenom Izbornog zakona unutar BiH, a mi ćemo svoj posao uraditi kako je to naložio ESLJP u svojim presudama”, kaže Džaferović.

Osvrnuo se i na izjave Milorada Dodiku koji je ponovio mantru o “mirnom razlazu”.

“Dodik, ali i svi drugi treba da znaju da nema nikakvog, a pogotovo ne mirno razlaza u BiH i nema nikakvih dodatnih teritorijalnih, niti etničkih podjela u BiH. Postoji Dejtonski sporazum sa 27 godina reformi i najbolje je za sve u BiH da se striktno drže svega onoga što danas imamo na snazi. Nije moguće da bilo ko unilateralnom odlukom promijeni ovo što imamo kako rješenje. Svi oni koji budu atakovali na BiH trebaju da nauče nešto iz historije i da znaju da mnogo snažniji nisu razbili BiH i da će ako pokušaju završiti kao oni koji su devedesetih godina pokušali razbiti BiH i završti na smetljištu historije”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je izrazio nadu da će antiustavne odluke koje je donijela NSRS biti poništene te da će državne institucije konačno profunkcionisati.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija