OI neće biti održane u Sarajevu, Španija odustala od kandidature

OI neće biti održane u Sarajevu, Španija odustala od kandidature


Ideja o domaćinstvu ZOI podijelila je javno mnijenje u Španjolskoj, pogotovo jer katalonska vlada koja se zalaže za nezavisnost te pokrajine, nije željela priključiti Aragoniju u kandidaturu.

Španija je odustala od kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine zbog nesuglasica između regionalnih vlada Katalonije i Aragonije, kazao je u utorak predsjednik Španskog olimpijskog odbora Alehandro Blanko (Alejandro Blanco).

Ideja o domaćinstvu ZOI podijelila je javno mnijenje u Španiji, pogotovo jer katalonska vlada koja se zalaže za nezavisnost te pokrajine, nije željela priključiti Aragoniju u kandidaturu, a prisutan je bio i otpor aktivista koji su tvrdili kako bi održavanje ZOI imalo negativan utjecaj na Pireneje zbog klimatskih promjena.

– Nedavno smo već imali briljantne kandidature za Ljetne OI 2016. i 2020., koje nisu uspjele jer smo imali vrlo jaku konkurenciju, no ovoga smo puta sami uništili priliku. Nije bilo druge opcije nego odustati od kandidature jer nismo mogli dopustiti mjesece i mjesece rada s ovakvim razlikama u pogledima. Sve se pretvorilo u rat između konstitucionalista i separatista, a tu nema olimpijskog duha – rekao je Blanko.

Odustajanjem Španije, kao favorit za domaćinstvo ZOI postaje japanski Saporo, koji je već ugostio to takmičenje 1972., a interes su pokazala još dva bivša domaćina ZOI, američki Solt Lejk Sitite kanadski Vankuver (domaćin 2010).

Podsjetimo, ovo su loše vijesti i za glavni grad Bosne i Hercegovine, koje je sa Barcelonom trebalo dijeliti organizaciju (organizacija bob trke), te, barem djelimično, ponovno ugostiti učesnike Olimpijade.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija