Bakir: Negiranje genocida skoro je ugasnulo

Bakir: Negiranje genocida skoro je ugasnulo


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je danas u Potočarima da ga je pozitivno iznenadio ogroman odziv ljudi, iako se jako teško došlo danas do Srebrenice.

Osim toga, dodao je, na putu ka Srebrenici nema više inat objekta u Konjević Polju, u dvorištu nane Fate Orlović, “dakle stvari se ipak polako rješavaju, mijenjaju u pozitivnom smislu, sa svim otporima”.

“Dalje, prvi put ovo dočekujemo u stanju kada je skoro ugasnulo negiranje genocida, ono što je Valentin Inzko uradio prošle godine daje rezultat. Tako da se možemo zadovoljiti s nekim malim pomacima i sa veoma konkretnim porukama koje su se danas tu dale čuti, koje su se preklapale”, rekao je Izetbegović.

Sve je, naglasio je, sublimirano na kraju “u jednom izvanrednom izlaganju Šefika Džaferovića, gdje je on podsjetio šta se tu ustvari desilo, dakle planiranje genocida, genocid, prikrivanje genocida, tercijalne i sekundarne jame, laži o genocidu, negiranje genocida”.

“I onda na kraju smo bili došli u fazu slavljenja genocida, nagrađivanja Karadžića i ostalih koji su krivi za genocid. I to je Inzkovom odlukom konačno prekinuto”, izjavio je Izetbegović.

Odgovarajući na jedno novinarsko pitanje, on je kazao da lideri, institucije, crkve… oblikuju mišljenje naroda “i oni nose krivicu za emociju koja postoji u narodu”.

“Nažalost, većinu srpskog naroda u BiH su okrenuli protiv zemlje u kojoj su rođeni, protiv komšija s kojima su odrastali. Tu je krivica, institucija i školskog sistema, i općenito lidera u srpskom narodu. Svaki zločin je pojedinačni, ali previše je bilo tih pojedinaca i oni su zauzimali svaku poziciju, od predsjednika države, preko komandanata armije, komandanata u policiji, parlamentu, crkvama, među intelektualcima, previše, o tome da se zamisle Srbi”, dodao je.

Na pitanje kako gleda na to da ove godine na obilježavanju nije bilo nikoga iz Srbije, Izetbegović je rekao da to nije ni primijetio.

U Potočarima je danas klanjanja kolektivna dženaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka pedeset žrtava genocida u Srebrenici koji će ove godine na ovom mjestu pronaći svoj posljednji smiraj.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija