Američki predsjednik Joe Biden: Spreman sam koristiti silu protiv Irana

Američki predsjednik Joe Biden: Spreman sam koristiti silu protiv Irana


 

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će upotrijebiti silu kao posljednje sredstvo kako bi spriječio Iran da dobije nuklearno oružje prije odlaska na put na Bliski istok.

Govoreći u intervjuu za izraelsku TV Kanal 12 koji je snimljen prije nego što je napustio Washington u utorak, ali je emitiran u srijedu, Biden je rekao da će zadržati iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) na listi američkih stranih terorističkih organizacija (FTO) čak i ako to znači kraj iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Upitan da li njegove prethodne izjave da će spriječiti Teheran da dobije nuklearno oružje znače da će upotrijebiti silu protiv Irana, Biden je odgovorio: “Ako bi to bilo posljednje sredstvo, da”.

Iran poriče da pravi nuklearno oružje, rekavši da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Teheran je 2015. sklopio sporazum sa šest velikih sila prema kojem je ograničio svoj nuklearni program kako bi otežao nabavku oružja u zamjenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija.

Američki predsjednik Donald Trump odbio je sporazum 2018. i ponovo uveo oštre sankcije Iranu, što je navelo Teheran da počne kršiti nuklearna ograničenja sporazuma otprilike godinu dana kasnije.

Dosadašnji napori da se oživi sporazum nisu uspjeli, a visoki američki zvaničnik rekao je Reutersu da su šanse za njegovo oživljavanje manje nakon indirektnih razgovora između Sjedinjenih Država i Irana u Dohi prije dvije sedmice.

 

Savjetnik za nacionalnu sigurnosti Bijele kuće Jake Sullivan izjavio je kako Sjedinjene Američke Države imaju informacije o tome kako Iran u narednom periodu planira Ruskoj Federaciji osigurati značajnu vojnu pomoć.

Prema informacijama s kojima raspolažu u Washingtonu, Iran planira isporučiti Rusiji stotine bespilotnih letjelica koje bi ova država trebala upotrijebiti u Ukrajini.

“Iranska vlada se sprema da dostavi Rusiji do nekoliko stotina bespilotnih letjelica uključujući i one koje mogu nositi oružje”, rekao je Sullivan.

Također, naglasio je kako bi se uskoro u Iranu trebala održati i obuka ruskih snaga.

“Naše informacije pokazuju da se Iran priprema za obuku ruskih snaga za korištenje ovih bespilotnih letjelica, a početna obuka trebala bi krenuti već u julu”, naglasili su iz Bijele kuće.

Sullivan je između ostalog pojasnio kako su iranski dronovi već korišteni na određenim ratištima, što se prije svega odnosi na Jemen gdje su ih do sada koristili Huti pobunjenici prilikom planiranja napada na Saudijsku Arabiju.

Kada je riječ o ukrajinskoj strani, iz Bijele kuće su pojasnili kako su ukrajinske snage imale značajan uspjeh u korištenju borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar, dok su SAD i drugi saveznici snabdijevali Kijev dronovima druge namjene.

“Iz naše perspektive, nastavit ćemo raditi svoj dio posla kako bismo pomogli u održavanju efikasne odbrane Ukrajine te da pomognemo Ukrajincima da pokažu da ruski napori i pokušaji da se država izbriše s mape neće uspjeti”, poručio je Jake Sullivan.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija