Orban: Evropa pati, SAD ne gubi, a Kina pobjeđuje

Orban: Evropa pati, SAD ne gubi, a Kina pobjeđuje


Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su sankcije usmjerene protiv Rusije naštetile Evropi, ali da koriste Kini, piše ruska prorežimska agencija TASS.

U razgovoru za radiostanicu Kossuth šef mađarske vlade rekao je da sankcije Rusiji nisu postigle svoj cilj jer nisu pomogle u rješavanju situacije u Ukrajini.

“Evropa pati”
“Kina pobjeđuje, SAD ne gubi, a Evropa pati”, komentirao je Orban sankcije Rusiji. Kina je zbog sankcija dobila više ruske robe po sniženim cijenama.

“Evropska politika je sama sebi pucala u pluća, a ne u nogu, pa se sada guši zbog nestašice energenata. Neće biti plina u nekim zemljama, dok će druge zemlje imati plina, ali će biti vrlo skup”, komentirao je Orban ekonomsku situaciju u Evropi.

Mađarske vlasti ranije su najavile planove za povećanje domaće proizvodnje plina, povećanje uvoza plina, uvođenje privremene zabrane izvoza određenih energenata, povećanje proizvodnje ugljena i produženje životnog vijeka nuklearne elektrane Paks, izgrađene na sovjetskoj tehnologiji koja radi na rusko nuklearno gorivo, piše TASS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija