Lokalizovan požar na području Konjica

Lokalizovan požar na području Konjica


Uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH i kiše na području Konjica je lokalizovan veliki požari koji je jučer zahvatio površinu veću od 30 hektara, ali je pred vatrogascima radna noć jer se može vatra u svakom trenutku aktivirati.

Kako nam je kazao pomoćnik gradonačelnika u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica Husejin Hodžić, trenutno nema otvorenog plamena, jer je požar uz pomoć helikoptera i kiše lokalizovan, ali je još uvijek aktivan i vatrogasne ekipe su još na terenu.

“Vjerovatno će se vatra ponovno ujutro rasplamsati i mi ćemo uputiti zahtjev za međunarodnu pomoć. Činjenica je da je efekat helikoptera Oružane snage BiH ograničen zbog toga što imaju spremnike za manju količinu vode, a ovaj dio požara koji se širi ne možemo kontrolirati. Tako da ćemo putem kantonalne i federalne Civilne zaštite uputiti zahtjev za međunarodnu pomoć, jer drugačije ne možemo riješiti ovaj problem”, kazao je Hodžić.

Podsjetimo da požare od jutarnjih sati iz zraka pomažu gasiti dva helikopter Oružanih snaga BiH na širem području Hercegovine gdje požari divljaju već tri dana.

Prvo su djelovali na području Konjica gdje su stanje malo ublažili, a potom su se uputili na području Čitluka i Čapljine gdje je bilo kritično ispod brda Zoljevac jer je vatra ugrožavala porodične kuće.

Nakon što su požari na jugu naše zemlje djelomično ugašeni, a vatrogasci ostali čisti teren kako se ne bi vatra ponovno aktivirala, helikopteri Oružanih snaga BiH su se vratili na područje Konjica gdje je opožareno više od 30 hektara površine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija