Fatmir Alispahić postaje političar: Izlazi na listu sa Mirnesom Ajanovićem! “Političar mora da trčkara oko naroda”

Fatmir Alispahić postaje političar: Izlazi na listu sa Mirnesom Ajanovićem! “Političar mora da trčkara oko naroda”


Novinar i publicista Fatmir Alispahić sinoć je objavio svoju kandidaturu u stranci “BOSS” – Mirnes Ajanović kao kandidata za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Hoćemo promjene! Hoćemo nova lica! Dosta nam je jednih te istih! ITD. Pa da vidimo je li ovo istina što narod poručuje!- počinje svoj tekst na Facebook-u Fatmir Alispahić

PRVO: Fatmir Alispahić nije nikad bio u parlamentu. Na išaret iz Deftera hefte da bi se možda kandidovao, nije mu se javio niko iz vladajućih stranaka, od SDA do SDP. Javili su se Mirnes Ajanović i BOSS – Bosanska stranka sa ponudom – da bude nosilac liste za Parlament Federacije BiH.

Pošto Bosanska stranka nije u vlasti, to se uklopilo u imperativ da se zadrži nezavisnost i kritički stav prema svim vladajući opcijama, od SDA & satelita do SDP & satelita. S obzirom da su Mirnes i Fatmir jedine dvije javne ličnosti koje su se u kontinuitetu borile protiv “xy” represija nad građanima – ovo je dodatno motiviralo ovaj svojevrsni narodni krizni savez.

DRUGO: Koliko košta novinarska nezavisnost? Da je Fatmir Alispahić bio član Parlamenta, ne bi mu se sudilo na Sudu BiH zato što je govorio i pisao protiv trgovaca ljudima, naseljavanju “braće u vjeri”, ne bi deset puta išao na ročišta zato što je štitio građane pred terorom lažnih “muhadžira” – već bi borba Fatmira Alispahića za sigurnost građana bila pod krovom zakonodavne vlasti. Fatmir je pravomoćno oslobođen, ali, valjalo je izdeverati borbu za čast i istinu – u ime naroda! E, zato je važno da ovo što govori Fatmir Alispahić bude pod zaštitom zastupničkog imuniteta, i da on ne bude lahka meta montiranih procesa u režiji kleropolitičke mafije kod Bošnjaka. Da li će to građani prepoznati – odluka je do samih građana i njihovih interesa.

TREĆE: Ova ideja još nije dobila konačni muhur, jer je Fatmir Alispahić zaposlen kao stručni savjetnik za kulturno-historijsko naslijeđe u državnoj službi, i tu postoje određena pravila – i odricanja – koja treba zadovoljiti prilikom kandidature. Uskoro će se znati.

Ko je Fatmir Alispahić?

* Fatmir Alispahić (Tuzla, 1966.), diplomirao komparativnu književnost i magistrirao književnohistorijske nauke na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje mu je 2012. godine Nastavno-naučno vijeće uskratilo pravo da doktorira, pod optužbom bez dokaza da je „rasista i pobornik ksenofobije, govora mržnje i nacionalizma, te da kao takav ne može steći doktorat iz humanističkih nauka“.

* Rođen u porodici književnika mr. sc. Nijaza Alispahića (autor prvih bh. opera „Hasanaginica“ i „Zmaj od Bosne“, uvršten u Antologije bh. drame i priče, preko 20 godina bio dramaturg i umjetnički direktor Narodnog pozorišta Tuzla) i prof. dr. sc. Nisvete (r. Ćilimković) Alispahić (prva Bošnjakinja ginekolog u sjeveroistočnoj Bosni, osnivač Katedre za ginekologiju na Medicinskom fakultetu u Tuzli i preko 20 godina direktorica Ginekološke klinike). Njegova sestra je dr. sc. Selma Alispahić, univerzitetska profesorica i glumica koja je ostvarila zapažene filmske i pozorišne uloge u Velikoj Britaniji, Austriji, Italiji, Turskoj i Bosni i Hercegovini.

* Oženjen za dipl. pravnicu Jasnu (r. Omerefendić), otac troje djece Asje (2001), Ajasa (2004) i Darisa (2010).

* Zaposlen u Gradskoj upravi Tuzla kao stručni savjetnik za prirodno i kulturnohistorijsko naslijeđe, a od 1993. do 2003. je obavljao funkciju šefa Press centra i bio jedan od najbližih saradnika načelnika mr. Selima Bešlagića.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija