Otac istukao sina prutom. Sud ga osudio na 3 mjeseca iza rešetaka

Otac istukao sina prutom. Sud ga osudio na 3 mjeseca iza rešetaka


Neobična situacija dogodila se u Bugojnu, kada je otac M.K. istukao prutem svog sina E.K. jer se neprimjereno ponašao prema svojoj drugarici iz razreda. Nakon konsultacija sa razrednom učiteljicom, otac je prijavljen policiji.

Otac troje malodobne djece po zanimanju šumarski tehičar, zaposlen u Šumariji Donji Vakuf završenim obrazovanje SSS, nije služio vojsku, neosuđivan, stambeno osiguran u ulici 707. slavne brdske brigade, Donji Vakuf 70220 završit će iza rešetaka.

“Otac je natjerao malodobnog sima da mu donese prut, te mu sa istim nanio lake tjelesne povrede u vidu masnica u predjelu desne ruke i u predsjelu desne strane rebra, te masnice u predjelu lijeve butine.” – piše Crna-Hronika.

 

Općinski sud u Bugojnu je 18.07.2022. je objavio presudu gdje je optuženi M.K. istukao sina prutom a kao razlog se navodi neprimjereno ponašanje prema drugarici iz razreda te je otac tražio da sin uputi izvinjenje drugarici zbog svog ponašanja.

U presudi se navodi:

“Optuženi M.K. je drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio mir i tjelesnu cjelovitost svog djeteta mldb. sina E.K tako da kada je dobio poruku od njegove razrednice da se isti neprimjereno ponaša prema drugarici iz razreda, tražeći da porazgovara sa sinom, te da uputi izvinjenje drugarici zbog svog ponašanja, natjerao malodobnog sina I.K. da mu donese prut, a nakon toga u prisustvu istog udarao dijete sina E.K i tom prilikom nanio mu lake tjelesne povrede u vidu masnica u predjelu desne ruke u predjelu desne strane rebara, te masnice u predjelu lijeve butine dok je za to vrijeme E. vrištao, te oca molio da ga prestane tući.”

Sudija Sonsirej Radivojević optuženom M.K. naložila je plaćanje krivićnog postupka u iznosu od 80KM na ime troškova pristupa psihologa Katarine Mravak, te troškove sudskog paušala od 100KM piše Crna-Hronika

foto: Bugojno-danas

foto: Bugojno-danas

foto: Bugojno-danas

foto: Bugojno-danas

 

Hrvatska je na primjer još prije 15 godina pokrenula veliku kampanju koja je bila dio kampanje Vijeća Evrope. Oni su zabranu fizičkog kažnjavanja djece tretirali i kroz krivično i kroz porodično i prekršajno zakonodavstvo. Trajalo je to najmanje osam godina, ali su napravili izmjene u sva ova tri segmenta.

U BiH, zabrana tjelesnog kažnjavanja trenutno je regulisana okvirnim zakonom za osnovno i srednje obrazovanje u BiH, ali fizičko kažnjavanje djece u kući nije tretirano kroz normativu. Trenutno je fizičko kažnjavanje djece zakonom zabranjeno u većini zemalja regije Evrope i srednje Azije. Posljednje zemlje koje su usvojile zabranu su Francuska (juli 2019.) i Kosovo (juni 2019.).

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija