Sarajevo ostaje bez pitke vode: Vodozaštitna zona se ne smije smanjivati

Sarajevo ostaje bez pitke vode: Vodozaštitna zona se ne smije smanjivati


Vodozaštitna zona se ne smije smanjivati

Sarajevo ostaje bez pitke vode

U subotu, 16. jula je Vlada Kantona obznanila dio novog Nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje” i dala rok od četiri dana za dostavljanje primjedbi i komentara. Prema Nacrtu odluke ukupna površina vodozaštitne zone se smanjuje sa oko 46 000 hektara na svega 16 095 hektara. Iz Eko Akcije upozoravaju da je Nacrt izradila najnovija komisija formirana prije četiri mjeseca, sačinjena uglavnom od kadrova koji su na ovaj ili onaj način na kantonalnom budžetu. Koliko god bila stručna – nezavisna sasvim sigurno nije piše Crna-Hronika.

Vladi su zgrade važnije od pitke vode: Vodozaštitna zona u Sarajevu smanjena za 32 hiljade hektara

– Nema nikakve sumnje da je novu odluku o vodozaštitnoj zoni neophodno donijeti što prije – odluka kasni 19 godina. Još 2003. godine istekao je prvi zakonski rok dat kantonalnim vlastima da usklade odluku o vodozaštitnoj zoni s odredbama federalnog pravilnika donesenog godinu dana ranije. Neophodna je nova odluka da se konačno zaustavi ubrzano smanjivanje vodozaštitne zone i ugrožavanje sarajevske pitke vode uprkos propisima. Samo što OVO – nije odluka koja nam je potrebna. Ako se usvoji ovakva odluka – širom se otvaraju vrata uništenju vode koju Sarajevo pije, rekli su iz Eko Akcije naglasivši da je ključna razlika u novo i staroj Odluci ta 200 hektara zemljišta, odnosno oko 21 posto nekadašnje tzv. uže, prve i druge vodozaštitne zone, gdje je bila strogo zabranjena nova stambena gradnja, prebačeno je u treću ili četvrtu vodozaštitnu zonu – gdje je gradnja dozvoljena.

– Stambena gradnja nije jedini problem, odlukom se omogućava i gradnja novih benzinskih pumpi tamo gdje je to prije bilo nezamislivo – na području Igmana i Bjelašnice. Ako neko poželi napraviti deponiju opasnog otpada u slivnom području Željeznice iz koje se vodom snabdijeva dio podzemnog izvorišta – i to je ostvarivo. To i mnogo šta drugo. Na ovako organizovanu vladinu “javnu raspravu”, s rokovima od četiri dana i ključnim dijelovima dokumenta koji su objavljeni tek nakon našeg pritiska – nećemo slati komentare. Ali ćemo se potruditi da do svakog kvarta i mahale dopru lica i imena onih kojih su namjerili mijenjati našu vodu za unosnu podršku građevinskog lobija. Izvršena je i ispravka veličine površine na kojoj se sada otvaraju mogućnosti stambene gradnje sa 282 na 200 hektara, objasnili su iz Eko Akcije zaključivši ako se usvoji nova Odluka ukupna površina vodozaštitne zone smanjuje se skoro tri puta. Za gradnju se otvara 200 hektara zemljišta vodozaštitne zone.

– Izraženo u Tibrama, ovo je prostor za 80 novih. 80 Tibri i isto toliko kanalizacija u našoj vodi, kažu iz Eko Akcije.

Grupa građana danas se okupila ispred Vlade KS-a kako bi izrazili nezadovoljstvo neplanskom gradnjom i sječom šume na Igmanu i Bjelašnici. Uputili su i zahtjeve Vladi KS-a.

– Na Velikom Polju se planira novih 38 hektara zemljišta da se pretvori u građevinsko zemljište. Želio bih istaći da je prostor Igmana i Bjelašnice u biološkom, meteorološkom i svakom drugom smislu poseban rezervat. Na tom prostoru Igmana i Bjelašnice postoji nekoliko stotina endemičnih biljnih i životinjskih vrsta koje nestaju i obezvrjeđuje se Igman jer se sada gore prave apartmani jedan do drugoga, po uzoru na nehumana naselja u Sarajevu. Naši zahtjevi su da se na Igmanu i Bjelašnici zaustavi nelegalna gradnja svih objekata koji nemaju okolinsku i vodnu dozvolu. Da se obustavi eksploatacija šuma Igmana i Bjelašnice. Da se vodozaštitna zona u podnožju Igmana i Bjelašnice, koja je već narušena divljom izgradnjom, ne smanjuje. Da se podnesu krivične prijave i procesuiraju odgovorni za ovaj zločin prema budućim generacijama, jer očito nema drugoga lijeka nego da se kaznenom politikom i primjenom europskih konvencija i naših propisa zaštite prirodni resursi koji ne pripadaju našoj generaciji nego ih mi moramo ostaviti generacijama koje dolaze, rekao je Sejfudin Tokić u ime okupljenih građana i naglasio ako se ne ispune zahtjevi današnje, simbolične demonstracije pretvorit će u masovne. Dramatično će ukazati i na druge činjenice koje postoje, a neće ih danas iznijeti u javnost zato što bi duboku uznemirili javnost jer je u pitanju kvalitet vode koju konzumiraju građani Sarajeva. Tokić je najavio i analizu vode u nezavisnim laboratorijama.

Danas okupljeni građani su podsjetili da je već 12 godina voda na Vrelu Bosne onečišćena fekalijama za što su krivi upravo apartmani izgrađeni na Igmanu i Bjelašnici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija