Foto: Klix
Hrvatski Medijski Servis: Christian Schmidt napadnut na Međunarodnom aerodromu Tuzla

Hrvatski Medijski Servis: Christian Schmidt napadnut na Međunarodnom aerodromu Tuzla


Jučer je u Međunarodnom aerodromu Tuzla verbalno napadnut visoki predstavnik Christian Schmidt od strane, kako piše Hrvatski Medijski Servis, organizirane “skupine građana”.

Schmidt je prethodno sletio na tuzlanski aerodrom iz njemačkog Nürnberga. Uz asistenciju policijskih službenika Granične policije BiH i PU Živinice situacija je stavljena pod kontrolu.

Ovu informaciju HMS-u je potvrdio Svevlad Hoffmann, savjetnik ravnatelja Granične policije BiH.

Hoffmann je HMS-u kazao da je ravnatelj Granične policije BiH, Zoran Galić, naložio provođenje interne istrage koju će provesti Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu GP BiH da bi se utvrdilo je li bilo propusta u osiguranju Schmidta, osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom.

“Nije jasno kako je skupina građana bez prethodne najave ušla na područje Međunarodne zračne luke u Tuzli”, kazao je Hoffmann i pojasnio da će se utvrditi je li bilo propusta u osiguranju visokog predstavnika.

Također, Hoffmann dodaje da je potrebno utvrditi ima li elemenata kaznenog djela jer je Schmidtu u određenom trenutku bila ograničena sloboda kretanja što je posebno definirano člankom 192. Kaznenog zakona BiH.

“Ko osobu pod međunarodnopravnom zaštitom zatvori, drži zatvorenog ili mu na drugi način oduzme ili ograniči slobodu kretanja, u cilju da njega ili neku drugu osobu primora da nešto izvrši ili ne izvrši, ili tko učini neko drugo nasilje prema osobi pod međunarodnopravnom zaštitom ili protiv njene slobode, ili napadne njegove službene prostorije, privatni smještaj ili prijevozno sredstvo, a takav bi napad mogao ugroziti njegovu ličnost ili slobodu, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine”, navodi se u članku 192. KZ BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija