Imenovanje novih čelnika državnih policijskih agencija će sačekati neka bolja, postizborna vremena

Imenovanje novih čelnika državnih policijskih agencija će sačekati neka bolja, postizborna vremena


Iako je ministar Ministarstva sigurnosti BiH Selmo Cikotić Vijeću ministara BiH, proslijedilo bodovnu listu za rukovodioce i zamjenike rukovodioca državnih policijskih agencija (Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i SIPE) predsjedavajući Vijeća munistara BiH Tegeltija ova imenovanja nije stavio na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH.

Razlog za to je kako eksklusivno saznaje Crna hronika Žarko Laketa aktuelni savjetnik Staše Košarca ministra Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Naime Laketa je nominiran za direktora Službe za poslove sa strancima,ali nije prošao sigurnosne provjere. Tegeltija je ne respektujući tu zakonsku prepreku za Laketino imenovanje uvjetovao imenovanje rukovodioca državnih policajskih agencija postavljanjem Lakete za direktora Službe za poslove sa strancima.

U međuvremenu jedan od kandidata za direktora Granične policije BiH Glavni inspektor Svevlad Hoffmann, kako saznaje Crna hronika, podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjednika Nezavisnog odbora Enesa Obralije radi zloupotrebe službenog položaja na način da je bodovanje predloženih kandidata izvršeno prije nego se o prethodno podnesenom Hoffmannovom zahtjevu za izuzeće Obralije nije izjasnio Parlament BiH koji je i imenovao Obraliju predsjednikom Nezavisnog odbora.

Neshvatljivo je naime, da Obralija nakon što je zaprimio Hoffmannov zahtjev za vlastitim izuzećem nije obustavio postupak do odluke o izuzeću Parlamenta BiH, nego je proceduru bodovanja kandidata sproveo do kraja i nakon toga Hoffmannov zahtjev za vlastitim izuzećem dostavio onom ko je i nadležan da ocjenjuje osnovanost Hoffmannovog zahtjeva a to je Parlament BiH.

Radi ovih pravnih zapreka očigledno je da će imenovanje novih čelnika državnih policijskih agencija sačekati neka bolja postizborna vremena.

Da podsjetimo prije obavljanja intervjua koje je sproveo Nezavisni odbor čijim je radom rukovodio Obralija, Hoffmann je u izjavi za jedan sarajevski portal naveo imena šestorice rukovodioca koje će Nezavisni odbor najbolje ocjeniti.

Svi do jednog su najbolje ocjenjeni, što je skandal na koji niko nije reagovao.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija