Adnan Hadrović: Schmidt je blizu da nametne Izborni zakon po želji HNS-a

Adnan Hadrović: Schmidt je blizu da nametne Izborni zakon po želji HNS-a


Užarena je politička scena u Bosni i Hercegovini, posebno nakon oštre retorike Visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta.

U izdanju u kakvom ga nismo navikli žestoko je komentarisao domaće političare. Dodik jedva dočekao pa najavio novu posjetu Rusiji. To su, između ostalog, i naše večerašnje teme. Gost naše emisije 7 Plus Hayat TV-a bio je Adnan Hadrović, bivši otpravnik poslova BiH u Ambasadi u SAD-u i savjetnik za međunarodne odnose, diplomatiju i globalnu sigurnost na Institutu za razvojni utjecaj u Washingtonu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Hadrović smatra kako Schmidtova jučerašnja retorika u Goraždu nije najbolji način komunikacije sa građanima i političkom elitom, koja je u susštini i izvor njegovih frustracija.

Nedvojbeno me je iznenadio Schmidt u svom obraćanju. On je ipak Visoki predstavnik, neko ko učestvuje u demokratskim procesima i bilo bi lijepo da vodi računa na koji način komunicira sa javnošću. Morao se suzdržati od takvog načina obraćanja – kazao je Hadrović.

Dodaje da ima dovoljno alata u rukama da veliki broj odluka može donijeti sam, ali da ne bi bilo dobro da do toga dođe.

Mislim da je puno bolje da političari rade svoj posao. U momentu kada vidi da političke elite ne mogu doći do rješenja, onda po njegovim ovlaštenjima je za očekviati da on reaguje. On je posljednja instanca koja treba da reaguje. Ne bi trebali puno da se oslanjamo na Visokog predstavnika. Političke elite moraju raditi svoj posao – poručuje Hadrović.

Što se tiče Izbornog zakona, Hadrović je naveo da je bilo odluka koje je Schmidt donio i koje je bh. javnost pozdravljala, ali da odluka koju će u narednim danima vrlo vjerovatno donijeti, neće biti ona koju ćemo pozdraviti.

Dodaje kako bi donošenje tako jedne odluke pred izbore bilo sasvim pogrešno

Problem je i što se isključivo fokusira na pitanje provedbe presude ‘Ljubić’, a uopšte se ne bavi presudama u slučaju ‘Sejdić-Finci’, ‘Pudarić’, ‘Zornić-Pilav’. Da on svojom budućom odlukom obuhvata i ostale, niko ne bi imao problem s tim. Pristup švedskog stola da se ide u rješavanje jednog pitanja je nešto što ja ne odobravam. Proces podjele na podjelu ne vidim kao najbolje rješenje. Sazreli su uvjeti da se dođe do dogovora među političkim elitama, ali niko nije spreman. Političke elite ne mogu da se dogovore 15 dana pred predizbornu kampanju. Neki dogovor bi pola političke elite odveo u ponor – ističe Hadrović.

Naglašava kako bi odluka koju bi nametnuo Visoki predstavnik najviše u korist išla HNS-u.

Ne možete fokus stavljati na jedno pitanje. I drugi imaju pravo da imaju ista prava. Schmidt je vrlo blizu da donese tu odluku i da ne traži nikakva opravdanja i mislim da će to u narednim danima, nažalost i uraditi – kazao je Hadrović u emisiji 7 Plus Hayat TV-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija