Ogromna šteta: Zbog požara na farmi pilića u Konjević-Polju šteta veća od 70.000 maraka

Ogromna šteta: Zbog požara na farmi pilića u Konjević-Polju šteta veća od 70.000 maraka


Požar koji je prije nekoliko dana izbio na farmi pilića Pileti u naselju Đugum kod Konjević-Polja u Bratuncu potpuno je uništio jedan objekt površine 300 kvadratnih metara i veliki dio opreme i druge mehanizacije koji se nalazio u objektu.

Vlasnik farme Muharem Beganović za „Avaz“ je kazao da se požar pojavio na jednom kraju objekta i brzo zahvatio krov, a zatim i 3.500 bala slame, koja je bila prostrta u farmi.

Pomoć komšija

Kako nam je rekao, komšije su prve pristigle u pomoć.

– Uključili smo pumpu u rijeci Jadar, koja je služila za navodnjavanje usjeva. Brzo su stigli vatrogasci iz Bratunca, Milića i Vlasenice, koji su prvo pristupili spašavanju novog modernog objekta farme, površine 1.400 kvadratnih metara, kapaciteta 20.000 pilića po jednom turnusu. Na svu sreću, prilikom požara i gašenja nije bilo povrijeđenih i žrtava, a 2.000 pilića iz objekta koji je izgorio otpremljeno je kupcu dan ranije. Stručna komisija je utvrdila da je uzrok požara kvar na električnoj instalaciji, a šteta je veća od 70.000 maraka – naveo je Beganović.

Iz dijela objekta Beganović je uspio spasiti nešto od poljoprivredne mehanizacije i opreme. Na čišćenju zgarišta morat će angažirati mehanizaciju, ali kad se potpuno ugasi vatra koja još gori na nakvašenom velikom sloju slame.

Sestre osnovale farmu

Sestre Ifeta Mejremić i Safeta Beganović vratile su se, prije više od dvije decenije, u selo Đugum kod Konjević-Polja. Nošene dostojanstvom i voljom za rad, zasukale su rukave i prvo sagradile farmu pilića, a tek onda kuće.

U početku nisu mogle pretpostaviti da će nakon 22 godine njihov tada mali poslovni potez prerasti u ozbiljnu farmu. Poslove na ovoj farmi prepustile su Safetinom sinu Muharemu Beganoviću, koji, kao diplomirani ekonomista, uspješno vodi sve poslove.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija