Malinari iz RS-a zahtjevaju otkupnu cijenu kao u Srbiji, a u Federaciji BiH zadovoljni

Malinari iz RS-a zahtjevaju otkupnu cijenu kao u Srbiji, a u Federaciji BiH zadovoljni


Otkupna cijena maline u Bosni i Hercegovini još nije utvrđena, a proizvođači malina iz Republike Srpske tvrde da ih namjeravaju prevariti otkupljivači koji po paprenim cijenama izvoze maline, dok u Federaciji BiH nemaju tih problema.

Situacija kakva je trenutno u BiH ne postoji skoro nigdje na svijetu, otkupljivači uredno uzimaju maline, ali s konkretnim otkupnim cijenama još nisu izašli, rekao je Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Vilamet koje okuplja uzgajivače ove voćne vrste s područja Bratunca, Milića i Srebrenice.

– Minimalni iznos za otkup malina trebao bi biti od devet do deset maraka za kilogram. Otkupljivači pokušavaju da nas prevare i nude nam šest do sedam maraka a ranije smo s njima dogovarali cijenu koja se plaća u okruženju, a to je deset maraka za kilogram malina koliko je u Srbiji – ističe Stojanović.

U Bratuncu se više od 1.000 porodica bavi malinarstvom, a nešto manje u Srebrenici i Milićima.

– Očekujemo ukupan rod od 2.300 tona maline. Danas smo imali sastanak sa načelnikom Općine Bratunac, koji nam je dao punu podršku za naše zahtjeve prema otkupnoj cijeni. Vlasnicima hladnjača dali smo sedam dana da još jednom razmisle o otkupnoj cijeni malina. Održat ćemo s njima još jedan sastanak, a ako neće da pričaju s nama o otkupnoj cijeni usljedit će protesti i možda blokade hladnjača onih koji se ne odazovu na pozive za razgovor. Neka se i vlasnici hladnjača zaduže kao i proizvođači maline, jer će oni zimi po paprenim cijenama prodati zamrznute maline, a nam nisu još isplatili ni marke za maline koje smo im predali – upozorava Stojanović.

Suljo Smajić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača maline BILA, kaže za Faktor, da su zadovoljni sa otkupom malina.

– Otkupljivači nam redovno isplaćuju isporučene maline. Ovo do sada što smo im predali isplatili su nam po šest maraka za kilogram, a do kraja ovog mjeseca kilogram će platiti po sedam maraka. Cijena nije ista za svaki mjesec i još se ne zna koja će biti konačna cijena malina jer se ljetna sezona otkupa završava sa augustom, a onda nastupa jesenja sezona otkupa. Kod nas u srednjoj Bosni ima oko osam hladnjača koji otkupljuju maline i sve zavisi kako se proizvođači malina dogovore sa gazdama o otkupnoj cijeni i do sada nije bilo problema – kaže Smajić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija