Uposlenici IOM-a zapošljavali rodbinu te zloupotrebljavali hranu namijenjenu migrantima

Uposlenici IOM-a zapošljavali rodbinu te zloupotrebljavali hranu namijenjenu migrantima


U prijavi se navodi da su uposlenici IOM-a zloupotrebljavali sredstva za nabavke hrane i da su u aplikaciji KOBO lažirali podatke migranata o kvaliteti obroka koji su im se posluživali u kampovima. Nekoliko uposlenika IOM-a BiH i jedan iz Službe za poslove sa strancima BiH prijavljeni i za nepotizam

Protiv nekoliko uposlenika Međunarodne organizacije za migracije BiH (IOM) upućena je anonimna prijava Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da su od 2018. godine pa do danas učestvovali u koruptivnim krivičnim djelima.

Iza ove anonimne prijave, saznaje Žurnal, stoji nekoliko aktuelnih, ali i bivših uposlenika IOM-a BiH, koji su dobro upućeni u sve ono što se dešava u ovoj Međunarodnoj organizaciji.

U prijavi, koju smo dobili na uvid, stoji da su određeni uposlenici IOM-a zloupotrebljavali sredstva za nabavku hrane i da su lažirali kontrolu kvaliteta uz pomoć aplikacije KOBO. Naši izvori bliski ovoj Međunarodnoj organizaciji pojašnjavaju da se radi o aplikaciji u koju se unose odgovori migranata o kvaliteti obroka koje dobijaju u kampovima. Međutim, dešavalo se da su pojedini uposlenici IOM-a mijenjali odgovore migranata koji su se žalili na hranu.

Dio prijave upućene SIPA i Tužilaštvu BiH

Imaju tri odgovora – loše, onako i dobro. Ukoliko bi migranti govorili da je hrana loša u aplikaciju bi se unosio odgovor dobro, a sve kako bi rezultat o kvaliteti hrane iznosio 90 posto u korist dobre hrane“, navode naši izvori.

Osim navedenog, u prijavi se spominje i kupovina hrane lošijeg kvaliteta sa većom cijenom od tržišne, kao i hrana koja se naručivala, a da nikada nije stigla u kamp. Podsjetimo da je Žurnal već pisao da migranti smješteni u kampu Ušivak nikada nisu vidjeli ni okusili od oko 500 kilograma „Student mixa“, koji je za njih u nekoliko navrata naručivan tokom 2020. godine.

Nekoliko uposlenika IOM-a prijavljeni su i za nepotizam, odnosno da su u ovu međunarodnu organizaciju zaposlili bliske srodnike. U tom kontekstu spomenuti su koordinator IOM-a Dražen Rozić, nekadašnji kamp menadžer koji je trenutno na misiji u Sudanu Stevan Jugović i bivša kamp menadžerica trenutno uposlena u Upravi IOM-a Azra Ibrahimović – Srebrenica.

„Svi ovi podaci o najbližoj rodbini se mogu i dodatno istražiti“, navedeno je u prijavi koju je Žurnal dobio na uvid.

U prijavi se, u kontekstu nepotizma, spominje i jedan uposlenik Službe za poslove sa strancima BiH, koji je navodno u IOM zaposlio svog brata. Međutim, iz Službe su odgovorili da oni nisu upoznati s tom prijavom, naglasivši da oni nemaju ingerencije po pitanju zapošljavanja u IOM-u jer je agencija pod okriljem UN-a.

Izvori Žurnala tvrde da se zapošljavanja u IOM-u, bez obzira na pravilnike i ingerencije, odvija po principu „ko je s kim od uposlenih blizak i dobar“, te „ko kome dođe uslugu“.

I dok iz Tužilaštva BiH uopšte nisu odgovorili na naš upit da li su zaprimili i poduzeli nešto po ovoj prijavi iz SIPA kažu da oni „podatke o svojim istražnim i operativnim aktivnostima ne mogu dostavljati drugim licima osim nadležnim pravosudnim instiucijama“. Žurnal iz svojih izvora, pak, saznaje da je prijava uzeta u rad.

Pisali smo i IOM-u, ali do objave ovog teksta nisu odgovorili. Žurnal je već dva puta pisao o nepotizmu i drugim malverzacijama u ovoj Međunarodnoj organizaciji, što su oni ranije negirali.
U aprilu ove godine pitali smo ih da li je tačno da su Rozić, Jugović i Ibrahimović-Srebrenica uposlili bliske srodnike u IOM na šta nam nisu dali konkretan odgovor, već više uopćen o tome kako imaju vrlo stroga pravila zapošljavanja koja se primjenjuju širom svijeta.

„IOM vrši pomnu kontrolu bliskih rođaka na radnom mjestu i preduzima odgovarajuće mjere kako bi osigurao postojanje odvojenih linija za izvještavanje u slučaju mogućeg rizika od sukoba interesa u skladu sa svojim internim politikama. Od svih zaposlenih u IOM-u se traži da otkriju bliske odnose na radnom mjestu i takvi slučajevi se razmatraju pojedinačno kroz interne mehanizme etičke kontrole“, odgovorili su nam tada iz IOM-a, naglasivši da se zaposlenje odbija ukoliko postoji sukob interesa. Također, dodali da su uspostavili mehanizme za prijavu mogućih zloupotreba i nedoličnog ponašanja.

Izvori Žurnala navode da je tačno da se u IOM-u vodi računa da osoba koja je zaposlena nije pod direktnim nadzorom svog bliskog rođaka, ali da se po pravilniku nikako ne bi smjeli zapošljavati bliski rođaci, jer svi opet imaju istog glavnog koordinatora.

O još nekim nepravilnostima u radu IOM-a u Bosni i Hercegovini uskoro bi javno moglo progovoriti još nekoliko bivših uposlenika. Oni kažu da su upoznati s mehanizmom za prijavu zloupotreba u samoj organizaciji, ali da to nikada nisu uradili jer ne vide svrhu prijavljivanja IOM-u jer bi, prema njihovoj tvrdnji, o tim prijavama odlučivale osobe koje su i same umiješane u neke od ovih radnji piše Žurnal.

“Ne vjerujemo im”, zaključuju na kraju naši sagovornici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija