Sivro: Ministrica maltretira nastavnike

Sivro: Ministrica maltretira nastavnike


Sivro: Ministrica maltretira nastavnike

Prestanite vaše greške fakturisati prosvjetnim radnicima!

U Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a ogorčeni su situacijom u kojoj se nalaze prosvjetni radnici, ali i zahtjevima, očekivanjima, obavezama koje im se svakodnevno nameću. Nakon svega dva-tri dana edukacije od početka ove školske godine od njih se očekuje nemoguće. Očekuje se reforma, očekuje se nešto novo, očekuje se revolucija, a na temeljima starog, propalog, potrošenog piše Crna-Hronika

Dopisi svakodnevno stižu u škole, ne mogu se izbrojati, rok primjene je odmah, a način…..izmišlja se u hodu. Novi dopis koji je danas stigao u škole je bio kap koja je prelila času.

Iz Sindikata apeluju, opominju ministricu obrazovanja Naidu Hota Muminović da prestane za maltretiranjem nastavnika i u sopisu koji joj je upućen, između ostaloga je navedeno:
– 16. septembra ste direktorima osnovnih škola i Udruženju Vijeće roditelja učenika osnovnih škola KS-a uputili informaciju vezano za upotrebu udžbenika od 5. do 9. razreda. Vaš dopis je je jedan u nizu dopisa kojima maltretirate prosvjetne radnike. Sindikat godinama zagovara vladavinu prava i reforme s ciljem unaprjeđenja obrazovnog sistema i istovremeno insistira na zaštiti digniteta prosvjetnih radnika. Prosvjetni radnici su jednu priču slušali prije početka ove školske godine, a onda su na stručnim edukacijama dobijali drugačija uputstva, dok u praksi u školama imamo treću priču.

Oštro osuđujemo dopise poput ovog od 16.9. u kojemu govorite da pojedini nastavnici iz određenih škola i pojedine škole nisu ili jesu uradili ono što se od njih očekuje, a da pri tome uopće nije jasno kako provesti sve ono što ste zamislili i što je očigledno samo vama jasno. Ovakvim postupanjem, ne samo da urušavate dignitet prosvjetnih radnika već svjesno ili nesvjesno ugrožavate autonomiju nastavnika koja je zakonom zagarantovana. Prestanite vaše greške fakturisati prosvjetnim radnicima i počnite raditi svoj posao kako bi učenici i nastavnici lakše obavljali svoje svakodnevne poslove.

Svi pojedinci i nastavnici u obrazovnom sistemu imaju ime i prezime i naziv, svaki pojedinac bilo da se radi o radniku ili ovlaštenom licu ima zakonom propisana prava i obaveze i nedopustivo je da odgovorna lica ne poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti kako bi pojedince opomenuli, posavjetovali i u konačnici kaznili u konkretnom slučaju. Na kraju, zahtijevamo da djelujete konkretno, a ne uopšteno i da se prestanete dodvoravati bilo kome i bilo kada.

Pozivamo sve prosvjetne radnike, a posebno nastavnike da ne popušaju pred pritiskom nekog ministra, nekog direktora ili nekog roditelja, da čuvaju svoj dignitet i svoju autonomiju i da uvijek vode računa o poštovanju zakonskih propisa, te naglašavmo da će u tom slučaju Sindikat stati u zaštitu svakog pojedinca, grupe i kolektiva koristeći sve zakonske mogućnosti i sindikalne kapacitete, navedeno je u dopisu Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a koje je upućeno ministrici Hota Muminović, a koji potpisuje Saudin Sivro, predsjednik Sindikata.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija