Upozorenje civilne zaštite zbog mogućih poplava u Sarajevu

Upozorenje civilne zaštite zbog mogućih poplava u Sarajevu


Služba civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo uputila je Upozorenje pravnim i fizičkim licima o preduzimanju preventivnih mjera zaštite i spašavanja od poplava na području Općine Stari Grad Sarajevo.

U upozorenju se navodi da se u nastupajućem periodu očekuje pojava kišnih padavina usljed kojih postoji mogućnost porasta vodotoka i njihovih pritoka, te je značajno povećan rizik od plavljenja stambenih, poslovnih i drugih objekata, kao i obradivog i drugog zemljišta. Posebno su velike opasnosti od aktiviranja klizišta i odrona, kao i oštećenja saobraćajnica i putnih komunikacija, te cjelokupne komunalne infrastrukture. Također, treba naglasiti da padavine mogu biti praćene jakim vjetrovima koji mogu dodatno nanijeti štetu građanima i njihovoj imovini.

Shodno naprijed navedenom, pozivaju se sva pravna i fizička lica da ODMAH, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine FBiH“, broj: 39/03, 22/06 i 43/10), preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od poplava (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstva za brzi odgovor na kišne padavine), jer će se na taj način stvoriti pretpostavke za efikasniju i bržu reakciju svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava.

Preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od poplava, podrazumijeva sljedeće:

– redovno čišćenje oluka krova od lišća na stambenim zgradama i kućama, kao i na poslovnim prostorijama

– redovno čišćenje odvoda i rešetki, te stvaranje uslova za neometan odvod fekalnih otpadnih voda i oborinskih voda u stambenim zgradama i zajedničkim prostorijama, u kućama i na zemljištu u privatnom i zajedničkom vlasništvu, kao i u poslovnim prostorijama

– redovno čišćenje korita i odvodnih kanala od zemlje, kamenja i smeća na parcelama u privatnom i zajedničkom vlasništvu,

– hitno saniranje svih mogućih opasnosti od rušenja i obrušavanja sa krovova, fasada, ograda, zidova i podzida usljed djelovanja kiše, vjetra i drugih vremenskih utjecaja, na objektima i parcelama u privatnom i zajedničkom vlasništvu, kao i na poslovnim prostorijama.

Pripadnici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo će redovno obilaziti područje Općine Stari Grad Sarajevo s ciljem nadzora i preduzimanja neophodnih preventivnih mjera zaštite od poplava.

Dužni ste ODMAH, čim primijetite ili saznate za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj prijaviti sljedećim organima:

– Operativni centar civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo putem broja telefona 033/282-336, kao i putem vibera i broja mobitela 061/278-281 koji je u funkciji neprekidno 24 sata

– Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo putem broja telefona 033/553-670 ili na kratki kod 121

– Policijska uprava Stari Grad Sarajevo putem kratkog koda 122

– Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo putem kratkog koda 123.

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija