Hadžić: Šverc duhana cvjeta u BiH!

Hadžić: Šverc duhana cvjeta u BiH!


Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ekonomista Faruk Hadžić i Saša Petrović, inspektor u FUP-u, gostovali su u emisiji Dobar dan BiH na temu krijumčarenja duhana u našoj zemlji.

Hadžić je sa ekonomskog aspekta ukazao na vezu rasta cijena i životnih troškova sa nelegalnim tržištem prodaje duhana.

Crno tržište u BiH je u jednom trenutku bilo veće nego realno tržište. To se popravilo posljednje dvije godine zbog jačeg djelovanja inspekcijskih organa. Poprilično je podignuta svijest o tome kod građana. Međutim, problem crnog tržišta će i dalje biti prisutan. Jedan od razloga je rast cijena. Osobe koje se bave tim aktivnostima zanima profit, s obzirom da država kroz namete uzima dio prihoda od prodaje duhanskih proizvoda. Oni žele da izbjegavanjem akciza omoguće jeftiniju prodaju duhana. To je i problem za zdravstveni sistem, jer vi ne znate šta unosite u organizam od tog nelegalnog duhana, pa su i troškovi liječenja veći – ističe Hadžić.
Dodaje da je internet omogućio kupovinu mnogih proizvoda i usluga, pa i duhana na nelegalan način.

Danas skoro sve možete naručiti putem interneta i ne morate za to dobiti fiskalni račun. Krajnji efekat je da država i društvo ostaju bez finansijskih sredstava koja bi mogla unaprijediti život građana u BiH. Postoje mogućnosti da se ovaj problem reguliše tako da legalno poslujete i da društvo kroz zapošljavanje radnika ima korist od toga. Kod nas je akciza poistovjećena sa PDV-om. Akciza je namjenski porez koji se prikuplja i namjenski vraća u društvo. Međutim, kod nas se prihodi od PDV-a i akciza troše na isti način. Pojačan inspekcijski nadzor i izmjena zakonske regulative na način da prihodi od akciza budu usmjereni za, npr. liječenje teško bolesne djece, ulaganje u bolnice i medicinsku opremu, doveli bi do toga da građani imaju veću svijest o važnosti borbe protiv crnog tržišta – smatra Hadžić.

Problem crnog tržišta povezuje sa prevelikim poreskim opterećenjem u BiH.

Crno tržište postoji u svakoj zemlji, bez obzira da li se radi o duhanu, zapošljavanju ili nećem trećem. Institucije su ključne i od njih zavisi da li će ga smanjiti ili povećati. U BiH problem je zakonska regulativa. Prebrzo smo uskladili zakonodavstvo za akcize u odnosu na zemlje EU. Preveliko poresko opterećenje podstiče crno tržište. S druge strane, rad na crno je također zastupljen u BiH gdje nelegalno radi oko 120.000 radnika. Razlog je isto tako poresko opterećenje – poručio je Hadžić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija