Bosanac s porodicom vozio kroz Srbiju pa platio kaznu 2.000 KM: “To je to što se tiče mog ljetovanja, odoh nazad u Bosnu”

Bosanac s porodicom vozio kroz Srbiju pa platio kaznu 2.000 KM: “To je to što se tiče mog ljetovanja, odoh nazad u Bosnu”


Presretači na motorima Uprave saobraćajne policije Srbije redovno imaju mušterije, a saobraćajni policajac Dalibor Jovanović (43) koji godinama vozi civilni motocikl-presretač je za srpske medije govorio i otkrio manje poznate detalje javnosti, ali i prenio svoja iskustva.

Način rada presretača na motociklima ne razlikuje se mnogo od rada njihovih kolega u automobilima.

– Sve je isto osim što smo mi na civilnim motorima, a oni u civilnim automobilima. Kad uočimo prekršaj, preteknemo to vozilo i svjetlosnim i zvučnim signalima obaviještavamo vozača da se zaustavi. Naglašavam da se sve vrijeme trudimo da ne ugrožavamo ničije, pa ni vlastite živote, da samo u izuzetnim situacijama povećavamo brzinu poštujući sva pravila našeg posla – objašnjava Jovanović.

Vozači različito reaguju kad ih zaustavi policijski presretač na dva točka.

– Dešavalo se da prilikom preticanja nekog vozila u prekršaju, ti vozači misle da smo civili i da hoćemo da se trkamo s njima, pa još i dodaju gas. Tek kada vide svjetlosnu signalizaciju shvate o čemu je riječ. Neki su radoznali, pa i pored toga što dobiju kaznu žele da pričaju o našim motorima, pitaju nas koja mu je maksimalna brzina i tako… – priča Dalibor kroz smijeh.

Najčešći prekršaji koje sankcionišu Jovanović i njegove kolege su prekoračenje brzine, korištenje telefona u toku vožnje, nepropisno preticanje, nevezivanje pojasa…

– Nije nam cilj da nekoga kaznimo, već se trudimo da ukažemo vozačima koliko takvim ponašanjem rizikuju svoje, ali i tuđe živote. Kazna se plati, ali izgubljeni život se ne može vratiti – istakao je Jovanović.

U višegodišnjoj karijeri motocikliste-presretača, u Daliborovom sjećanju su ostala neka upečatljiva iskustva sa vozačima.

– Sjećam se da smo zbog prekoračenja brzine na auto-putu zaustavili vozača auta koji je sa porodicom iz Bosne putovao kroz Srbiju na more. Mnogo je prekoračio brzinu i po hitnom postupku je kažnjen sa oko 120.000 dinara (1.000 eura). Čovjek je to sve odmah platio, pa pognuo glavu i rekao: “To je to što se tiče mog ljetovanja. Odoh ja nazad u Bosnu” – priča ovaj policajac.

Jovanović se prisjetio i jedne dramatične potjere za vozačem “lambordžinija”.

– Taj čovjek je “letio” auto-putem! Kolege su nas obavijestile o njemu, pojurili smo ga, ali u početku nam je izmicao, ogromna brzina je bila… Usput smo se zaustavili na jednoj benzinskoj pumpi i tamo vidjeli i njega, stao i on, valjda da napravi pauzu, ne znam… Kad nas je vidio, utrčao je u auto i opet počeo da bježi, pa smo obavijestili kolege na granici i pojurili za njim, koliko god smo mogli. Na kraju smo ga ipak sustigli pred sami granični prelaz. Vozač “lambordžijija” je bio iznenađen, rekao nam je: “Ne mogu da vjerujem da ste me stigli! Mislio sam da ste daleko iza mene” – prepričava Jovanović za Informer.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija