Korumpirani policajac MUP-a KS bio nedodirljiv i zaštićen u Tužilaštvu?

Korumpirani policajac MUP-a KS bio nedodirljiv i zaštićen u Tužilaštvu?


U nastavku razotkrivanja krivičnih djela u akcijama Rez, Nevera i Bumerang policija je privela Adisa Prašovića

U akciji kodnog imena Insajder sarajevska policija uhapsila je Adisa Prašovića (43), inspektora krim-policije MUP-a KS-a. Prašović je uhapšen zahvaljujući dešifrovanju Sky aplikacije jer je vjerovatno komunicirao sa nedavno uhapšenim Admirom Arnautovićem Šmrkom (koji je skupa sa pripadnikom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Fahrudinom Gačanovićem nedavno uhapšen).
Pristojan momak

Kako navode iz MUP-a KS-a, Prašović je osumnjičen za krivična djela povreda tajnosti postupka, pronevjera u službi i pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela. Sarajevska policija je, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsila Prašovića “nastavljajući aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela u okviru akcija Rez, Nevera i Bumerang”. Iz MUP-a dalje navode da je po naredbi Suda BiH izvršen pretres Prašovićevog stana, kancelarije i službenog vozila koje je koristio.

”Tom prilikom su pronađeni određeni dokazi u vezi s počinjenim krivičnim djelima”, navode iz MUP-a KS-a. Nakon hapšenja smješten je u prostorije za zadržavanje uhapšenih osoba MUP-a Kantona Sarajevo, te će nakon kriminalističke obrade biti predat Tužilaštvu BiH.

Prašović je ranije radio kao krim-inspektor u PU Novi Grad na otkrivanju razbojništva, a nedavno je prešao u odjel krim-policije

Tokom dana nekoliko naših sagovornika iz MUP-a KS-a i Tužilaštva KS-a navelo je da su bili iznenađeni hapšenjem Prašovića, jer je on “ok i pristojan momak”. Pojedini tužioci koji su s njim sarađivali u okviru određenih predmeta priznali su da su zabrinuti da li je Prašović odavao informacije “drugoj strani”.

No, bilo je i onih koji su, insistirajući na anonimnosti, rekli da je Prašović “vjerovatno bio krtica koja im je bušila istragu u 2-3 predmeta odajući informacije”. Dodali su da je imao zaštitu u Tužilaštvu, tako da je “bio nedodirljiv”. Ta nedodirljivost se navodno najbolje mogla vidjeti nakon hapšenja Miloša Obradova, Stefana Samardžije i Srđana Sokolovića, koji su uhapšeni u MUP-u KS-a zbog sumnje da su ubili policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.
Tri akcije

Podsjetimo, akcija Rez izvedena je protiv Elvisa Keljmendija, Anela Sejfovića i Ajlina Ahmića, koji se sumnjiče za organizovani kriminal, trgovinu drogom i druga krivična djela. Tužilac Džermin Pašić je istakao da su Keljmendi i ostali lako pribavljali krivotvorene dokumente i da su im u tome pomagali pojedinci iz policije.

U akciji Nevera pritvor je određen Emiru Subašiću i Emiru Begiću (koji su bili članovi grupe Adela Kabaša, koji je u bjekstvu), osumnjičenim za međunarodni šverc droge. U akciji Bumerang oduzeti su pet skupocjenih vozila, četiri motocikla i novac, vlasništvo Admira Arnautovića Šmrka, kojem je određen pritvor, i Adnana Maglića, za kojim policija traga piše Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija