Ne bude li novca Dom zdravlja Konjic zatvara vrata

Ne bude li novca Dom zdravlja Konjic zatvara vrata


 

Dom zdravlja Konjic obavijestio je sve relevantne institucije o nemogućnosti nastavka rada ukoliko se ne osiguraju finansijska sredstva za naredni mjesec, saznaje Klix.ba.

Oni su u pismu, koje je u posjedu portal Klix.ba, obavijestili Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, Ministarstvo finansija HNK i Grad Konjic da nisu u mogućnosti isplatiti plate radnicima.

Kažu da su od aprila 2022. godine obavještavali sve relevantne institucije o finansijskoj situaciji ove ustanove i o nemogućnosti nastavka rada zbog nedostatka sredstava.

“Ponovo vas obavještavamo da nemamo mogućnost da isplatimo bruto plate. Ustanova nema načina da sama riješi ovaj problem nedostatka sredstava. Plata za august 2022. godine će se obračunati uz uvećanje za 10% doktorima medicine i stomatologije, a to će još više smanjiti mogućnost isplate plata i prema sadašnjem stanju ovo će biti zadnja plata u ovoj godini koju možemo isplatiti”, navela je direktorica prim. dr. Jasminka Brkan-Hrvačić.

Iz Doma zdravlja Konjic upozoravaju da ukoliko se ne osiguraju potrebna sredstva, ustanova od sljedećeg mjeseca neće moći isplatiti platu radnicima, a već za ovaj mjesec uposlenicima neće biti isplaćen topli obrok i naknade za prijevoz.

U pregledu troškova i prihoda navedeno je da troškovi radne snage, toplog obroka i prijevoza koštaju 451.000 KM, dok troškovi za materijal iznose 30.000, a mjesečni prihodi do kraja 2022. godine su ukupno 243.700 KM što znači da mjesečno nedostaje 237.300 KM.

Medicinski radnici u Konjicu i proteklih godina nailazili su na brojne probleme zbog kojih su organizovali proteste ispred zdravstvene ustanove, a čak su i blokirali magistralni put piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija