Ko će biti komesar HNK: Kandidati još nisu dobili ni poziv na intervju za tu poziciju

Ko će biti komesar HNK: Kandidati još nisu dobili ni poziv na intervju za tu poziciju


U Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji je godinama bez prvog čovjeka policije su imena kandidati za komesara i njegovog zamjenika trebala biti dostavljena do kraja septembra Vladi HNK na imenovanje, a kandidati za te pozicije još nisu pozvani ni na intervju.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio predsjednik Nezavisnog odora za reviziju i imenovanje direktora policije HNK Sinan Crnomerović, koji je odbacio mogućnost da su razlog tome izbori, te objasnio da se proces usporen na putu do izvora prvih ljudi policije u HNK isključivo zbog njegovog zdravstvenih stanja.

“Mi smo prije desetak dana otvarali koverte i utvrdili da je sve blagovremenom došlo i da su prijave kandidate uredne, te sam prošle sedmice planirao poslati pozive na intervju, ali sam bio bolestan i nisam desetak dana uopće radio. Danas sam se vratio na posao i pripremio sam pozive koje ću poslati sutra kandidatima, tako da bi intervju trebao biti iduće sedmice”, kazao je Crnomerović za Klix.ba.

Pojasnio je da između slanja poziva i samog intervjua treba proći sedam dana, tako da nakon što se sutra, pošalju pozivi kandidatima je intervju moguće održati s njima tek naredne sedmice.

Tri su ukupno bila kandidata, od njih trojice dvije su prijave bile na obje pozicije a jedna prijava je bila samo na poziciju komesara policije” kaže nam Crnomerović, ali imena nije želio iznositi.

Prema našim pouzdanim saznanjima samo za poziciju komesara prijavio se načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije BiH Robert Perić, dok su se na poziciju komesara i zamjenika komesara policije prijavili načelnik Operativnog centra MUP-a HNK Ramiz Hasić i načelnik Policijske uprave Konjic Mirsad Subašić.

Nakon što se obave razgovori sa svim kandidatima komisija ima zakonski rok od sedam dana da imena najboljih kandidata dostavi ministru MUP-a HNK Slađanu Bevandi (HDZ) koji je obavezan u roku od dva ili tri dana dostaviti ta imena Vladi HNK na imenovanje.

Tako da će sudeći prema trenutno stanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bez obzira na rezultate izbora koji se tek trebaju implementirati komesara policije i njegovog zamjenika imenovati Vlada koja već četiri godine radi u tehničkom mandatu na čelu a premijerom Nevenkom Hercegovom (HDZ).

To očekuje i sam Herceg koji je danas u razgovoru za Fena-u kazao kako očekuje da mu se žurno dostave imena dva najbolja kandidata za komesara policije i njegovog zamjenika, kako bi odmah mogao izvršiti njihova službena imenovanja.

Napomenuo je da će se time konačno omogućiti i otkočenje procesa popunjavanja čak 250 radnih mjesta nedostajućih policijskih službenika i drugih djelatnika u kantonalnom MUP-u HNK, te će biti otkočen i proces rješavanja niza administrativnih pitanja na koja djelatnici MUP-a čekaju godinama, poput pitanja činovanja policijskih djelatnika koji su za to stekli uslove, a kojima to znači i bolji status, ali i viša primanja.

Podsjetimo da je Hercegovačko-neretvanski kanton godinama bez komesara policije zbog previranja vladajućih SDA i HDZ-a, te da je ove godine upravo njihovim dogovorom izmijenjen zakon o MUP-u HNK tako da je uveden institut zamjenika komesara policije.

Time se u ovom dijelu naše zemlje napravio nacionalni balans u rukovodstvu policijskih struktura, ali i presedan u funkcioniranju kantonalne vlasti, kojim je HNK prvi u našoj zemlji s policijskim komesarom i njegovim zamjenikom, po uzoru na ustrojstvo MUP-a FBiH piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija