Vlada odgađa isplatu duga Instituta kojeg je upropastila

Vlada odgađa isplatu duga Instituta kojeg je upropastila


Vlada Republike Srpske odbila je zahtjev povjerilaca ove javne ustanove da isplati 5,5 miliona maraka potraživanja, a koja je s obzirom da je pokrenula likvidacioni postupak, dužna da plati.

Naime, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS koje je u ovom slučaju nadležno smatra kako je zahtjev preuranjen, jer postoji imovina koju po njihovom mišljenju prvo treba prodati, a zatim ponovo uputiti zahtjev za uplatu nedostajućeg novca.

Likvidacioni upravnik je dužan da u potpunosti uđe u posjed cjelokupne imovine likvidacionog dužnika, unovči istu i formira likvidacionu masu. Tek nakon sprovođenja naprijed pomenutih radnji potrebno je utvrditi tačan iznos nedostajuće likvidacione mase neophodne za potpuno namirenje svih povjerilaca”, naveli su u Ministarstvu u svom izjašnjenju na zahtjev skupštine povjerilaca.

Međutim, spomenuta imovina je poslovna zgrada koja je bila predmet spora i koja još nije upisana kao vlasništvo Instituta.

Imamo pravosnažnu presudu suda u našu korist, ali to sada treba uknjižiti. Kada će Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove to učiniti, stvarno nemam predstavu”, kaže za CAPITAL likvidacioni upravnik Goran Radivojac.

Dodaje da se tek nakon knjiženja imovine ona može procijeniti, oglasiti i prodati.

Nadam se da će RUGIP u nekom razumnom roku, od godinu dana završiti posao. Nakon toga ćemo ići u prodaju, a onda se ponovo obratiti ministarstvu da namiri ostatak novca”, zaključio je Radivojac.

Podsjećamo, vlast u Srpskoj pokušala je da Institut ugasi kroz stečaj, ali se ispostavilo kako za taj postupak ne postoji zakonski osnov.

To su dokazali radnici koji su bili svjesni da u slučaju stečaja mogu ostati “kratkih rukava” za svoj novac, dok sa druge strane u postupku likvidacije predlagač mora izmiriti sve dospjele obaveze.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, upravo je vlast u Srpskoj najodgovornija za propast ove institucije jer je godinama ignorisala kriminal i nezakonitosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija