Postaje li “Trojka” – “Četvorka”? SBiH se pita za izbacivanje SDA iz vlasti

Postaje li “Trojka” – “Četvorka”? SBiH se pita za izbacivanje SDA iz vlasti


Troma Centralna izborna komisija (CIK) deset dana nakon izbora još uvijek broji glasačke listiće, a iako se nisu izbrojali svi glasovi, neke stranke, prema izvoru Crne hronike, su već krenule u pregovore oko formiranja vlasti.

Jedni druge već pozivaju, planiraju ko s kim može i hoće i polako slažu kockice.

Osim za federalnu i vlast na državnom nivou, najveća bitka će se voditi u Kantonu Sarajevu između SDA i stranaka koje su u koaliciji, a podržale su Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Ono što je jasno prije kraja brojanja glasova – ključnu ulogu za vlast u KS će imati stranka koja direktno ne podržava ni jedne ni druge.

Ključ u rukama vlasti će imati Stranka za Bosnu i Hercegovinu i njen predsjednik Semir Efendić.

Semir Efendić je lično pomeo konkurenciju kada je upitanju Kanton Sarajevo. Sam on je dobio 18.511 glasova, druga iza njega je Sebija Izetbegović (SDA) sa skoro 6.000 glasova manje, odnosno 12.662, treća je Arijana Memić (NIP) 12.268, Benjamina Karić je četvrta sa 9.988 osvojenih glasova, dok je peti aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sa 9.871 glasom.

Upravo njegovu funkciju želi Semir Efendić, a sudeći prema glasovima, i Sarajlije ga žele vidjeti na tom mjestu.

Ukoliko “Trojka” želi ostati na vlasti u KS, procjene su da bi morali ispuniti zahtjeve Efendića, a onda bi postali “Četvorka”. “Četvorka” Kanton Sarajevo može voditi bez SDA, NES-a (ukoliko NES uopšte bude imao jednu ruku) i DF-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija