Koliko je Srbija daleko od uvođenja sankcija Rusiji?

Koliko je Srbija daleko od uvođenja sankcija Rusiji?


Prilično jasna poruka koju je Srbija dobila od evropskih zvaničnika, a u njima je sve češće glavna tema izbor koji se postavlja Beogradu: Da li ste sa nama ili protiv nas?

I u amandmanu na izvještaj o proširenju Evropske unije, dalje napredovanje Srbije u evrointegracijama uslovljeno je uvođenjem sankcija Rusiji.

A koliko je i da li je Srbija daleko od te odluke?

Godinama čvrsto uz Rusiju, sada, sudeći po izjavama sa vrha vlasti, Srbija je sve bliža odluci da uvede sankcije toj zemlji.

Prvo je predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić rekao da to neće raditi “sve dok šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude veća od svega drugog”, a potom je ministarka Zorana Mihajlović otišla korak dalje izjavom “da bi Srbija trebalo da se opredijeli po pitanju uvođenja sankcija”.

Te poruke jesu probni baloni koji se puštaju zbog reakcija javnosti, kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović, a možda i lagana priprema mnenja za potpuni obrt u odnosima sa Rusijom.

“Mislim da Vučić jednim dijelom kupuje i vrijeme u nadi da će se nešto desiti na istočnom frontu, da će pobijediti bilo ko ili prelomiti u jednom ili drugom pravcu, ali se to ne dešava… Mislim da je to loš način kupovine vremena. Možda bi pritisci bili manji da se jasno reklo ‘Osuđujemo ugrožavanje teritorijalnog integriteta, ali ne podržavamo uvođenje sankcija’ – i tačka”, kaže Vukadinović za UNU.

Nema dileme da je višestruko jeftiniji ruski gas bio razlog da Srbija ne podrži zapadne sankcije Moskvi. Sada, međutim, kada EU prijeti blokiranjem dotoka ruske nafte preko Hrvatske, ta računica se kvari. Ali još veću cijenu Srbija bi platila gubljenjem evropske perspektive.

“U Srbi postoji unikatan moment, kada treba da se odluči između Istoka i Zapada. Ta neka pozicija između ne samo da je romantizovana, nego više neće biti optimalna opcija za nas. Tako da ćemo u narednom periodu vidjeti klasifikaciju Srbije”, smatra politički analitičar Dragoslav Rašeta, iz organizacija “Novi treći put”.

To opredjeljivanje Srbije za Zapad neće ići nimalo lako jer je, prema anketama, više od 80 odsto građana protiv uvođenja sankcija Rusiji. Takođe, posebno će biti komplikovano ubijediti javnost da takva odluka neće imati posljedice po stav Rusije po pitanju Kosova.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija