Advokat Ibrišimović: Admir Arnautović Šmrk je pokazao saradnju, čak je nazvao Adnana Maglića i savjetovao mu da se preda

Advokat Ibrišimović: Admir Arnautović Šmrk je pokazao saradnju, čak je nazvao Adnana Maglića i savjetovao mu da se preda


Admir Arnautović Šmrk je tokom boravka u pritvoru zamolio svog advokata da utječe na Adnana Maglića da se preda, što je Maglić i uradio, te mu je prije dva dana određen pritvor.

Ovo je danas kazao advokat Zlatko Ibrišimović na ročištu pred Vijećem Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić, a na kojem je razmatran prijedlog za produženje pritvora Admiru Arnautoviću za naredna dva mjeseca.

 

Advokat je predaju Maglića objasnio u kontekstu da Arnautović do sada nije ništa uradio da onemogući ovaj krivični postupak, već da je pozitivno utjecao na istragu.

Govoreći o tome da Arnautović, čije je lišenje slobode odjeknulo u medijima, do sada nije pokazao namjeru da bježi, Ibrišimović je naveo da su pojedini portali već najavljivali Šmrkovo hapšenje, a on se odazvao na poziv službenika Policijske uprave da dođe u službene prostorije, te da ništa nije poduzeo da onemogući krivični postupak.

– Štaviše, prilikom lišavanja slobode pokazao je saradnju pa je nazvao drugog osumnjičenog da dođe kako bi bio lišen slobode – kazao je advokat Ibrišimović.

Inače, državna tužiteljica Anja Ljuboje-Romić danas je istakla razloge zbog kojih Tužilaštvo traži produženje pritvora za Arnautovića. Pred Tužilaštvom je rad na daljnjoj analizi aplikacije “Sky” i identificiranje ostalih osumnjičenih.

Zbog sumnje u pranje novca potrebno je, navela je tužiteljica, provesti i finansijsku istragu. Tužilaštvo sumnja da je Arnautović, koji se tereti za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga, novcem dobivenim izvršenjem krivičnih djela kupovao nekretnine, automobile i koristio ga u poslovnim tokovima, piše Avaz.

Tužilaštvo, a što je navedeno u prijedlogu za pritvor, Šmrka sumnjiči da je u periodu od polovine 2019. do danas na teritoriji BiH, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Španije, Južne Amerike, Srbije, Crne Gore, Švicarske, Slovenije, iako je znao da se radi o opojnoj drogi, kao i da nema odobrenje nadležnog organa za nabavku, kupovinu, držanje i prodaju opojnih droga, organizirao međunarodnu kriminalnu grupu koja se kontinuirano bavila neovlaštenim prometom opojnih droga kokain, kanabis i spid.

Advokat Ibrišimović je kazao da se Šmrku stavljaju na teret krivična djela teška tjelesna povreda i nasilničko ponašanje. Naveo je da ova djela niti su pokušana niti dovršena. Što se tiče navoda da se Arnautovićeva dovodila u vezu s iznudama, izazivanjima opće opasnosti, podmetanjem požara, upotrebom vatrenog oružja, advokat je istakao da mu nije jasno zašto se u slučaju Arnautovića to spominje jer nije ispitan za ova krivična djela.

Predlažući kućni pritvor i mjere zabrane za Arnautovića, Ibrišimović je istakao da Šmrk nije mogao utjecati na istragu, svjedoke i ostale osumnjičene. Advokat je kazao da je Šmrk državljanin BiH, i da su mu u našoj zemlji i roditelji, djevojka, djeca i bivša supruga.

Napomenuo je da je Arnautović pred Sudom BiH bio osuđen za isto krivično djelo te da je izdržao kaznu zatvora.

– Tužilaštvo navodi kontinuitet od 2019. godine do danas, a iz dokaza ćete vidjeti da je djelovanje grupe završeno u februaru 2021. godine – naveo je Ibrišimović.

Arnautović je kratko kazao da se slaže sa svim što je njegov advokat rekao.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija