Odlučeno: Komesar policije u Hercegovini je Robert Perić, a zamjenik Ramiz Hasić

Odlučeno: Komesar policije u Hercegovini je Robert Perić, a zamjenik Ramiz Hasić


Za komesara policije u Hercegovini bit će imenovan načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije BiH Robert Perić, a za njegovog zamjenika načelnik Operativnog centra MUP-a HNK Ramiz Hasić, doznaje Klix.ba iz pouzdanih izvora.

Kako doznajemo nakon odlučujućeg intervjua tri kandidata, Nezavisni odbor za reviziju i imenovanje u HNK je tajnim glasanjem izabrao najbolje kandidate koje će naredne sedmice dostaviti Vladi HNK na imenovanje.

Za poziciju komesara policije, kako smo ranije pisali, prijavio se načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije BiH Robert Perić, dok su se na poziciju komesara i zamjenika komesara policije prijavili načelnik Operativnog centra MUP-a HNK Ramiz Hasić i načelnik Policijske uprave Konjic Mirsad Subašić.

Međutim nakon tajnog glasanja koje je bilo tijesno za poziciju komesara policije sedam članova Nezavisnog odbora nije ni jednom kandidatu dalo dvotrećinsku većinu, pa je tako sačinjena rang lista prema kojoj su predloženi za komesara policije Perić i Hasić, dok je za zamjenika komesara policije slika glasova jasno odlučila da je to Hasić.

Prema samoj rang listi je već jasno kako će se funkcije podijeliti, što je za naš portal potvrdio i dobro upućen izvor. Tako se očekuje da će naredne sedmice Vlada HNK službeno imenovati Perića za komesara policije HNK, a Hasića za njegovog zamjenika.

Po poslovniku o radu Nezavisni odbor imena kandidata treba u toku od sedam dana dostaviti ministru MUP-a HNK Slađanu Bevandi (HDZ), kako bi ih on proslijedio Vladi HNK na imenovanje. Međutim, ne treba zaboraviti na činjenicu da postoji mogućnost da vlada imenuje jednoga, a ne imenuje drugoga, kandidata, te da isto tako ima mogućnost vrati imena Nezavisnom oboru da se cijeli proces ponovi.

Ali s obzirom na činjenicu da HNK jedini kanton u zemlji koji godinama funkcionira bez prvog čovjeka policije, te da je izmijenjen zakon o Unutrašnjim poslovima kako bi se ovaj problem riješio i da je premijer HNK Nevenko Herceg izjavio kako očekuje da mu se žurno dostave imena kandidata da bi izvršio njihova službena imenovanja, vjeruje se da će ovoga puta agonije oko ustrojstva policije u Hercegovini biti okončana.

Podsjetimo da u MUP-u HNK, trenutno, nedostaje više od 250 policijskih službenika, a da od toga u Policijskoj upravi Mostar nedostaju, čak 164 policijska službenika, te da mnogi nisu u mogućnosti napredovati ni otići u penziju bez prvog čovjeka policije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija