Da li smatrate da radnicima u KS ne treba jednokratna novčana pomoć?

Da li smatrate da radnicima u KS ne treba jednokratna novčana pomoć?


Članice Koordinacije sindikata svakodnevno dobijaju brojne upite da li će jednokratna novčana pomoć biti isplaćena radnicima u Kantonu Sarajevo te se zato traži jasan pisani odgovor od strane Vlade Kantona Sarajevo

Koordinacija sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH Kantona Sarajevo koji platu primaju iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo uputila je otvoreno pismo premijeru KS Edinu Forti.

Pismo prenosimo u cjelosti.

– Vlada Federacije BiH donijela je danas Odluku o izdvajanju sredstava u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći prema kojoj se iz Budžeta Federacije BiH izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne novčane pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBiH isključujući izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija.

Članice Koordinacije sindikata svakodnevno dobijaju brojne upite da li će jednokratna novčana pomoć biti isplaćena radnicima u Kantonu Sarajevo te se zato traži jasan pisani odgovor od strane Vlade Kantona Sarajevo.

Koordinacija sindikata ukazuje na neravnopravan položaj radnika u Kantonu Sarajevo i nezainteresovanost Vlade Kantona Sarajevo da se u ovim teškim vremenima ravnopravno podijeli breme posljedica trenutne krize u svijetu i ekonomskih poremećaja.

Koordinacija sindikata podsjeća da je nakon sastanka predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Koordinacije sindikata 24.10.2022. godine, a na kojem je dobijen usmeni negativan odgovor sa kojim niti jedna članica Koordinacije sindikata nije bila zadovoljna, upućen ponovljeni zahtjev za dostavu pisanog odgovora za isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo jer Vlada Kantona Sarajevo još uvijek nije odgovorila na Zahtjev od 16.9.2022. godine.

U vezi sa navedenim, Koordinacija sindikata javno postavlja pitanje premijeru i ministrima u Vladi Kantona Sarajevo da li to oni smatraju da radnici u Kantonu Sarajevo nisu pogođeni inflacijom i da njima Vlada Kantona Sarajevo ne treba isplatiti jednokratnu novčanu pomoć?

Pored toga Koordinacija sindikata je 24.10.2022. godine Vladi Kantona Sarajevo uputila i zahtjev za nastavak pregovora oko sporazumnog utvrđivanja osnovice za obračun plaća u 2023. godini, te je upućen i zahtjev/urgencija po pitanju pregovora oko zaključivanja/ispravke/dopune kolektivnih ugovora u djelatnostima kulture, komunalne privrede i zdravstva, navodi se u pismu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija