Djeca zlostavljala djevojčicu u Maglaju, odgovarati će njihovi roditelji

Djeca zlostavljala djevojčicu u Maglaju, odgovarati će njihovi roditelji


Nedavni slučaj vršnjačkog nasilja u Maglaju privukao je pažnju javnosti objavom na društvenim mrežama majke koja tvrdi da je njena maloljetna kćerka godinama žrtva vršnjačkog nasilja.

– Neću šutiti. Moju kćerku je izudarala grupa učenika iz njenog razreda, rukovođena učenicom s kojom moja kćerka neće više da se druži jer ne želi. Udarali su je bokserima, flašicama, nagovoreni od nekada najbolje drugarice – napisala je nedavno majka navodeći da njena kćerka od prvog razreda trpi nasilje, a da učiteljica to smatra dječijom pričom.

Zvijeri odgajaju zvijeri: Devetogodišnju djevojčicu vršnjaci tukli bokserom

– Od prvog razreda joj govore debela svinjo, kravo, moraš smršati, gledaju neki kragnu da vide je li markirana odjeća. Učiteljica reaguje u smislu da je to dječija priča, da su razgovarali, da će se riješiti. Iz dana u dan kćerku vodim u školu, kaže učiteljica da je super, na roditeljskom, tebi treba psiholog, previše si je umazila – dodaje majka.

S obzirom na to da od 2018. godine u Zeničko-dobojskom kantonu postoji Protokol o postupanju u slučaju nasilja koji jasno definiše ulogu uposlenika u odgojno-obrazovnoj instituciji u slučaju vršnjačkog nasilja, a koji prema tvrdnjama majke nije pratila učiteljica, kontaktirali smo školu koju pohađaju učenici. Međutim, oni ističu da “nisu u mogućnosti da daju izjave o navedenom slučaju dok se ne okonča policijska istraga”.

Iz Policijske stanice Maglaj su za Faktor kazali da je 20. oktobra 2022. godine dežurnom službeniku majka prijavila da je više maloljetnika verbalno i fizički napalo njenu kćerku, koje su uputili na liječnički pregled u Javnu ustavnovu Dom zdravlja Maglaj, gdje je stigla i policijska patrola.

– Izvršenim provjerama u navedenoj medicinskoj ustanovi zatečena je prijaviteljka sa kćerkom gdje je utvrđeno da je djevojčica zadobila lakše tjelesne povrede u vidu ogrebotina na leđima. Ovom prilikom identifikovana su četiri maloljetnika koja su učestvovala u prijavljenom događaju te je, u prisustvu Centra za socijalni rad Maglaj, predagoga osnovne škole koju pohađaju učesnici i roditelja maloljetnika, sa kojima je obavljen razgovor kojom prilikom je utvrđeno da su navedeni maloljetnici, bez nadzora roditelja, verbalno i fizički napali oštećenu – kazali su iz Policijske stanice Maglaj te dodaju:

– Nakon kompletiranja predmeta, policijski službenici Policijske stanice Maglaj će podnijeti izvještaj o počinjenom prekršaju Općinskom sudu u Zavidovićima, protiv roditelja maloljetnika, zbog utvrđenog propuštanja dužnog staranja – ističu iz ove stanice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija