Muškarac (44) ostao bez 7.000 KM nakon što je primio mail od lažnih policajaca

Muškarac (44) ostao bez 7.000 KM nakon što je primio mail od lažnih policajaca


U zamku internetskih prevara upao je i 44-godišnjak koji je nakon maila ‘policije’ isplatio prevarantima veliku svotu novaca, saopćila je PU primorsko-goranska.

U ovom slučaju, radilo se o još jednoj “phishing” kampanji, a mail je stigao s uvjerljive adrese – ravnateljpolicije2022@gmail.com.

U poruci je navedeno kako je 44-godišnjak optužen da se protiv njega vodi postupak zbog kibernetičkog kriminala, ali ako uplati kaznu, sudski postupak u Zagrebu će biti okončan.

Cifra koju su odredili kao kaznu za ovaj “zločin” bila je više od 7.000 maraka, što je muškarac na kraju i uplatio. Kasnije je shvatio da je prevaren i sve prijavio policiji.

Tijekom “phishing” prevara najčešće se šalju lažni dopisi, s gramatičkim greškama i porukama koje bi trebale zastrašiti primatelja. Lažan zločin za koji se najčešće okrivljava osobe je povezan s posjedovanjem slika dječje pornografije, a cijeli slučaj se navodno razotkrije nakon “cyber-infiltracije”.

Dopis najčešće završava s nekom vrstom prijeteće poruke poput “Sada ste upozoreni”, a kako bi dokument izgledao što stvarnije, na njega su stavljeni lažni žig, potpis, grb policije i zastava Republike Hrvatske.

Policija obavještava građane kako je ovakvu vrstu poruke dovoljno obrisati i ne odgovarati, ali i da se u posljednje vrijeme zaprima sve više različitih lažnih poruka, pa pozivaju građane na oprez.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija