Zapaljena hrvatska zastava na spomeniku poginulim Vukovarcima

Zapaljena hrvatska zastava na spomeniku poginulim Vukovarcima


Nakon skrnavljenja spomen-obilježja poginulim Vukovarcima na Kupreškom polju službenici MUP-a Hercegbosanskog kantona u četvrtak su obavili uviđaj te pronašli ostatke zapaljene zastave hrvatskog naroda.

Kako su kazali iz policije, večer prije službenici PP Kupres dobili su dojavu kako je zapaljena zastava na spomen-obilježju poginulim Vukovarcima na Kupreškom polju, prenosi Fena.

Policija je na mjestu događaja pronašla ostatke zapaljene zastave hrvatskog naroda te razbacane vijence, svijeće i cvijeće koji su tu položeni za Dan oslobođenja Kupresa.

Na toj je godišnici, prije nekoliko dana, tačnije 3. novembra, učestvovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je kod spomen-obilježja zapalio svijeću za 15 branitelja iz Vukovara koji su izgubili živote braneći Kupres.

Operativni rad je u toku a za počiniteljima se intenzivno traga, rečeno je iz MUP-a HBK.

Ministarstvo hrvatskih branitelja najoštrije osuđuje sramotan vandalski čin oskvrnuća spomen-obilježja poginulim Vukovarcima nedaleko od Kupresa, u kojem je zapaljena hrvatska zastava i razbijeno postolje u obliku križa te razbacani vijenci i svijeće za hrvatske branitelje, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja RH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dodaje se da su, devastirajući spomen-obilježje, nepoznati počinitelji oskvrnuli naše nacionalne i vjerske simbole, naše svetinje, vrijeđajući nacionalne i vjerske osjećaje hrvatskoga naroda, kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, a iznad svega povrijedili su obitelji naših poginulih branitelja, koji su nakon herojske obrane Vukovara u obrani Kupresa položili svoje živote.

-Braneći hrvatski narod i sve one koji su bili izloženi velikosrpskoj agresiji na kupreškoj visoravni, nesebičnu žrtvu podnijelo je 160 hrvatskih branitelja, među kojima i 15 pripadnika vukovarske ratne postrojbe Žuti mravi s kojima je bio i Robert Zadro, sin vukovarskog heroja Blage Zadre, istaknuto je u reakciji MHB RH.

I dok iščekujemo tužnu obljetnicu stradanja Vukovara, kako dodaju, ovakav gnjusan vandalski čin posebno pogađa Vukovarce i branitelje Vukovara, ali i sve nas kojima je Vukovar u srcu.

-Ovo oskvrnuće spomen-obilježja hrvatskim braniteljima očiti je izraz mržnje i nesnošljivosti spram naših temeljnih vrijednosti i zaslužuje osudu cjelokupne javnosti te stoga od nadležnih tijela BiH očekujemo poduzimanje svih raspoloživih mjera kako bi se počinitelji pronašli i kaznili, istaknuto je u priopćenju.

Podsjetimo, prekjučer u 17 sati i 20 minuta u PP Kupres stigla je dojava kako je zapaljena zastava na spomen obilježju poginulim Vukovarcima na Kupreškom polju.

Nakon dojave djelatnici PP Kupres izišli su na lice mjesta gdje su pronašli ostatke zapaljene zastave hrvatskog naroda potom razbacane vijence koji su tu položeni za Dan oslobođenja Kupresa te razbijeno postolje za cvijeće u obliku križa. Operativni rad je u tijeku, a podataka o počinitelju ili više njih još uvijek nema. Po završetku operativnog rada znat će se više informacija.

Ovo je bio još jedan u nizu napada na simbole i zastavu hrvatskog naroda u BiH, a spomenik poginulim Vukovarcima nalazi se uz magistralnu prometnicu M16.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija