DW: Putin je u Hersonu naučio lekciju, to ga čini opasnijim

DW: Putin je u Hersonu naučio lekciju, to ga čini opasnijim


No u Kijevu se ne bi trebali prerano veseliti jer će se Rusi pregrupirati i rat će još dugo trajati, smatra novinar DW-a Roman Gončarenko.

Povlače li se Rusi zaista? Hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin prepustiti Herson ukrajinskoj vojsci iako je to jedino regionalno sjedište koje je zauzeto još od februara? U trenutku dok se tinta na dokumentima kojima je Hersonska regija anektirana još nije ni osušila?

Sve ukazuje na to da se upravo to i događa. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je povlačenje okončano. Oprezne reakcije iz Kijeva pokazuju koliko je ukrajinskom vodstvu teško povjerovati u ovaj scenarij. Od jula je ukrajinska vojska američkim višecijevnim bacačima HIMARS rušila mostove na Dnjepru kako bi odsjekla linije snabdijevanja ruskim trupama na desnoj obali.

Pa ipak, oklijevanje u Kijevu je opravdano. Naime, predaja Hersona je ogroman, historijski poraz za Rusiju, usporediv s propalim pokušajem zauzimanja Kijeva na početku invazije. To je udarac na “patriotske” osjećaje i borbeni moral ruske vojske, koji ionako nije visok.

Putin je naučio iz prijašnjih grešaka

Iz vojne perspektive poraz je posebno gorak. Potpunim gubitkom desne obale Dnjepra Rusija gubi kopneni most za stupanje ka Nikolajevu i Odesi. To su mjesta u kojima je, kako se mislilo, mogao biti odlučen rat. Ako Ukrajina bude mogla zadržati ove strateške regije, a ima dobre šanse, urušit će se čitava ruska ratna strategija i Putinov režim će biti gubitnik.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija