Vučić i Kurti na hitnom sastanku u Briselu?

Vučić i Kurti na hitnom sastanku u Briselu?


Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo rješenje za, kako su naveli, najozbiljniju situaciju od 2013. godine.

Iz Kabineta predsjednika Srbije su potvrdili da je poziv stigao, ali da se ne zna kada će sastanak biti održan i da li će Vučić prisustvovati.

“Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da riješimo to pitanje, prije 21. novembra, a ne poslije, kao što je i rekao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj”, rekao je Stano, napominjući da je razlog za poziv na sastanak “hitnost situacije da bi se našlo evropsko rješenje”.

Portparol visokog predstavnika EU ponovio je da EU nastavlja svoj posrednički rad da bi se “došlo do evropskog ponašanja koje vodi u evropsko rješenje”, kaže Stano.

Odgovarajući na pitanje o spekulacijama u kosovskim medijima da postoji dogovor između Beograda i Prištine oko registarskih tablica, što je Beograd demantovao, Stano je rekao da su “spekulacije kontraproduktivne”.

EU ne komentariše “napise u medijima kao ni interne procese koji se vode na radnom nivou, to su diplomatski procesi koji se odvijaju iza zatvorenih vrata”, rekao je Stano.

Kako su najavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, od 21. novembra kreće novčano kažnjavanje onih koji ne odluče da preregistruju vozila. Kazna je 150 evra.

Kao reakciju na odluke Prištine, predstavnici Srba sa sjevera Kosova napustili su sve političke institucije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je da 21. novembar ne smije da se dočeka bez dogovora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija