Da li je stvarno Izetbegović potomak pripadnika Handžar divizije kako kaže Dodik?

Da li je stvarno Izetbegović potomak pripadnika Handžar divizije kako kaže Dodik?


Danas je predsjednik RS Milorad Dodik povodom Dana državnosti BiH optužio Bakira Izetbegovića da je potomak pripadnika Handžar divizije, a da je on potomak partizana. Za Dodika 25. novembar nije Dan državnosti BiH, te je optužio Bošnjake da im je stalo da dokazuju antifašističku prošlost svog naroda.

“Srpski narod u antifašističkoj borbi podnio najveće žrtve i tu činjenicu ne treba dokazivati, ali izgleda da je nekima stalo da dokazuju antifašističku prošlost svog naroda koja je i te kako bila, i jeste upitna”, rekao je Dodik te prozvao Izetbegovića.

Dodik: 25. novembar nije Dan državnosti BiH. Izetbegović je potomak pripadnika handžar divizije

“Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partiznaskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti. I ne samo ja, nego hiljade srpskih porodica koje su potomci žrtava fašizma”, naglasio je Dodik.

A odakle informacija Miloradu Dodiku da je Bakir Izetbegović potomak SS-ovaca?

Naime, brojni srpski mediji su znali objavljivati informacije da je Alija Izetbegović kao mladić bio u Hitlerovoj SS diviziji, a kao dokaz tome objavili su fotografiju koja njima liči na prvog predsjednika Bosne i Hercegovine.

Raskrinkavanje se bavilo istinitostima ovih navoda, te su ocijenili kako ove informacije nisu tačne.

POGLEDAJ GALERIJU

“Članak sadrži i cijeli niz fotografija pripadnika Handžar divizije, ali bez bilo kakvog dokaza da se na nekoj od njih nalazi Alija Izetbegović. Da je riječ o netačnoj tvrdnji vidi se već iz poređenja stvarnih slika Izetbegovića iz tog perioda i ovih fotografija”, napisali su tada na platformi koja se bavi o provjerava tačnosti i dosljednosti izjava zvaničnika.

Miloradu Dodiku ovo nije prvi put da govori o navodnoj Izetbegovićevoj pripadnosti kvislinškim formacijama na tlu Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Prvi put je dao takvu izjavu 2012. godine, a ponavljao je nekoliko puta prije danas.

U vrijeme kada je Bakir Izetbegović bio član Predsjedništva BiH, 2014. godine, iz njegovog kabineta su demantovali Milorada Dodika te su rekli kako je neistina da je Alija Izetbegović bio pripadnik Handžar divizije.

“Brutalna je neistina da je Alija Izetbegović bio pripadnik takozvane Handžar divizije. Istina je da je Alija Izetbegović tokom Drugog svjetskog rata bio pripadnik samo jedne vojske, i to partizanske, kao osamnaestogodišnji mladić”, naveli su tada u saopštenju.

Zanimljivo je da su članovi porodice Izetbegović tužili Milorada Dodika zbog klevete.

Dakle, srpski mediji objavljuju lažne informacije, a Milorad Dodik im namjerno daje na značaju kada prenese ovakve neistine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija