Fadil Novalić: Očekujemo da se Srbija i Hrvatska umore od uplitanja BiH

Fadil Novalić: Očekujemo da se Srbija i Hrvatska umore od uplitanja BiH


Fadil Novalić, osumnjičeni u aferi Respiratori, osoba sa američke crne liste i predsjednik Vlade FBiH, bio je gost Hayata.

Novalić je rekao da obilježava svaki Dan državnosti, te svaki put mijenja destinacije.

“Prošli put je to bio Malgić, Vlašić. Danas sam bio u Mrkonjić Gradu i Jajcu. Pročitao prvu stranu, u muzeju u Jajcu, našeg Ustava, gdje piše ‘donosimo Ustav svim narodima i građanima’. Kada pogledate na tom osnivačkom skupu i tada je to definirano. Bosna i Hercegovina je specifična. Ima narode i građane. Treba pogledati nazad u historiju”, kazao je Novalić.

Smatra da je bogatstvo imati državu u kojoj imamo komšije drugih vjera, nacija, boja…

“Amerika je sastavljena od svih nacija. Po meni je to bogatstvo. Dobro se sjećam kad je rat došao u Gradačac, nismo ni primijetili da smo navikli na ezane i na zvona katoličke crkve. Nama je bilo teško. To nam je nedostajalo. Bogatiji smo što imamo priliku da imamo komšije drugih vjera, nacija, boja… Nema sumnje da Amerika uživa u tom bogatstvu i raskoši svih nacija. Odavde su iznikli najveći pisci, slikari, umjetnici. To je posljedica koju nosi sa sobom miješano društvo”, rekao je Novalić.

“Komšije svojataju BiH, odnosno da imaju neko pravo i neku upravljačku moć nad svojim elementima u BiH. Moramo graditi unutrašnju koheziju. Poteban nam je dogovor između tri naroda. Očekujemo da se Srbija i Hrvatska umore od tog uplitanja. Viori se zastava u svim gradovima u BiH. Doći će vrijeme kada to neće izazivati negativne konotacije”, dodao je za kraj.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija