Prije 16. godina Milorad Dodik je obećao da će izgraditi koridor Vc. I dalje građani glasaju za njega

Prije 16. godina Milorad Dodik je obećao da će izgraditi koridor Vc. I dalje građani glasaju za njega


28.11.2006 godine je Milorad Dodik za magazin Start izjavljuje da će za 4. godine izgraditi autoput VC. Dodik je tada bio na funkciji predsjednika Vlade RS-a. Iste godine osvaja mandat u NS RS-u, ali dva mjeseca nakon izbora po treći put sastavlja Vladu RS-a.

“Ja ću za 4. godine izgraditi autoput VC” – Milorad Dodik (28.11.2006)

 

31.8.2022. godine je Dodik otvorio tek prvi dio koridora VC koji prolazi kroz RS-

Ukupna dužina autoceste koji na koridoru 5C prolazi kroz RS iznosi oko 46 kilometara. Riječ je o četiri dionice, odnosno od petlje Johovac do petlje Rudanka, zatim do entitetske granice na jugu, te od petlje Johovac do petlje Podnovlje i od te petlje do Vukosavlja piše Crna-Hronika.

Otvorena prva dionica koridora Vc u RS. Prva završena dionica autoceste na koridoru Vc u Republici Srpskoj (RS), od Johovca do Rudanke, otvorena je ceremonijom kojoj su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, kao i drugi predstavnici vlasti RS, preduzeća Autoputevi RS, EBRD-a i Ureda EU u BiH.

Dionica Johovac – Rudanka osigurava direktnu poveznicu na autocestu Banja Luka – Doboj i postojeću magistralu M17 u Bosni i Hercegovini. Ona dopunjava dvije druge dionice, Vukosavlje – Johovac i Rudanka – Putnikovo, koje grade Autoputevi RS. Brzina kretanja putnika i tereta na ovoj dionici će porasti sa 60 km/h na 100 i 120 km/h.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska stabilna i da njena ekonomija može da iznese infrastrukturne projekte poput dionice auto-puta na panevropskom koridoru Vc, jer je njena ukupna zaduženost 51 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je najniže u regionu.

“Napraviti šest kilometara puteva govori da smo sposobni da se organizujemo, da imamo strukture i službe, da imamo ljude koji znaju izvršiti procedure, da imamo izvođače koji to mogu činiti i da sada sa ponosom možemo reći da idemo dalje”, izjavio je Dodik novinarima u Kostajnici kod Doboja, gdje je ozvaničen završetak izgradnje prve dionice auto-puta na panevropskom koridoru Vc, dužine oko šest kilometara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija