Građani Sarajeva, na stanju je još uvijek “Pripravnost”

Građani Sarajeva, na stanju je još uvijek “Pripravnost”


U Kantonu Sarajevo i dalje je na snazi epizoda “Pripravnost”, uz primjenu interventnih mjera. Na svim automatskim mjernim stanicama, lociranim na Otoci, Ilidži, Hadžićima, Vijećnici, Vogošći i Ilijašu tokom prethodnog dana bilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti za PM10 (50µg/m3).

Izmjerene vrijednosti ovog polutanta jutros do 08:00 sati su iznosile 22 µg/m3 na automatskoj stanici Vijećnica, 73 µg/m3 na mjernoj stanici Hadžići, 104 µg/m3 na mjernoj stanci Otoka, 113 µg/m3 na mjernoj stanici Ilijaš, 84 µg/m3 na mjernoj stanci Ilidža, te 64 µg/m3 na mjernoj stanici Vogošća.

Prekoračenja vrijednosti

U istom periodu, zabilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti PM2,5 na automatskim stanicama Ilidža i Vogošća, a izmjerene vrijednosti su iznosile 82 µg/m3 za područje Ilidže, te 60 µg/m3 za područje Vogošće.

Ne bilježe se prekoračenja graničnih vrijednosti ostalih praćenih polutanata u zraku, osim sumporvodika na Ilidži. Kako navode iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad provođenjem Plana interventnih mjera KS, ne očekuje se da će do kraja ovog dana doći do značajnijeg poboljšanja kvaliteta zraka zbog mogućnosti temperaturne inverzije tokom noći, a koja u velikoj mjeri utiče na akumulaciju zagađujućih materija u zraku.

Kontinuiran nadzor

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, u saradnji sa Federalnim hidrometeorološkim zavodom, budući da na stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo presudno utiču prognozirane vremenske prilike, kao i izmjerene vrijednosti zagađujućih supstanci u zraku.

Nadležno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koordinira realizaciju aktivnosti na terenu sa svim obveznicima primjene Plana interventnih mjera iz epizode “Pripravnost”, koje su na snazi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija