Generacijski projekat: Kada će konačno poteći Plava voda

Generacijski projekat: Kada će konačno poteći Plava voda


Riječ je o izgradnji vodozahvata na izvorištu Plava voda, zajedno s izgradnjom glavnog transportnog cjevovoda, dužine 33 kilometra, sve do Zenice

Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda, zbog kompleksnosti projekta, traje duže nego je planirano.

– EBRD je imao neke prijedloge da se promijeni kreditni aranžman, međutim, ostalo se pri starom konceptu, jer je on najbolja varijanta da Plava voda postane voda koju će piti stanovnici četiri grada i općine. Traje izuzimanje zemljišta (radi se o više od 800 parcela, od čega je nekih 70 posto zemljišta državna imovina, op. a). Preduzeće je podnijelo zahtjev i taj proces se odvija, provode ga nadležne imovinskopravne službe po općinama i gradovima korisnicima. To ide solidnim tempom, očekujemo da će biti završeno do februara ili marta. Očekujemo veći angažman Općine Vitez, koja nije korisnik projekta, ali vodovod većim dijelom prolazi kroz tu lokalnu zajednicu, tako da je angažman imovinskopravne službe te općine veoma bitan, izjavio je Ernad Granić, v. d. direktora JP RV Plava voda.

Dodao je kako je preduzeće obnovilo potrebne dokumente, od kojih je izdvojio javni interes, okolinsku dozvolu i urbanističku saglasnost. Općinsko vijeće Travnik (Općina Travnik je većinski vlasnik preduzeća) je usvojilo izvještaj, kao i revizorski izvještaj.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je tender za izgradnju vodozahvata na izvorištu Plava voda, zajedno s izgradnjom glavnog transportnog cjevovoda, dužine 33 kilometra, od izvorišta kroz Novi Travnik, Vitez i Busovaču do Zenice. Projekat uključuje izgradnju pratećih objekata koji će omogućiti priključenje na vodovodne mreže četiri opštine.

Radovi uključuju i izgradnju stanice za hlorifikaciju u Travniku, sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, te uređenje turističke zone. Sveukupno, radovi su vrijedni 24.460.000 eura.

– Na stranici EBRD-a ponovo je objavljen tender za izvođača radova. Ne bih želio isključiti domaće kompanije koje mogu napraviti konzorcij, govori Granić.

Projekat Regionalnog vodovoda Plava voda provodi se kroz nekoliko komponenata. Tu su vodozaštitna zona koja obuhvata zaštitu izvorišta i širi dio oko njega, uređenje turističke zone na samom izvorištu Plave vode i cjevovod od 33 kilometra (glavni vod) uz četiri odvojka za gradove koji će se napajati vodom: Travnik, Novi Travnik, Busovača i Zenica, a ostavit će se opcija priključenja za odvojak Vitezu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija