Hoće li Naša stranka sa SNSD-om? Rekli su da neće ali…

Hoće li Naša stranka sa SNSD-om? Rekli su da neće ali…


Već danima se špekulira da li će Naša stranka sa SNSD-om učestvovati u državnoj vlasti.

Špekulacije su se pojačale nakon današnjeg potpisivanja sporazuma sa HDZ-om. Sve je izvjesnije da će SNSD biti nezaobilzan partner za formiranje državne vlasti, a stavovi NS-a od ranije su poznati. Iako nisu htjeli koalirati ni sa HDZ-om, što je posebno naglašavao Damir Arnaut, kada su shvatili da je Čovićeva stranka nezaobilazna – potpisali su sporazum.

Međutim, čini se da postoji sve izvjesnija opcija da NS ne bude dio i državne vlasti.

Nagađanja je pojačao i Arnaut večeras gostujući na TVSA. Novinar ga je pitao hoće li Naša stranka sa SNSD-om? Na pitanje kakav će stav Naša stranka imati ako opozicija u RS dobije drugog delegata u Domu naroda BiH, Arnaut navodi kako tu ne može ništa reći te da će to biti odluka predsjedništva Naše stranke.

“Moj stav po tom pitanju je jasan. Ja mislim da u tom slučaju ne trebamo biti vlast na državnom nivou. Ali isto tako to ne može uticati na federalnu vlast”, naveo je Arnaut.

“Najbolje bi bilo da se razbije tronožac. SDA je već izbačena. Oni nemaju šansu. HDZ je neminovan, ja sam to rekao prije izbora. Ja sam to znao. Prije sam rekao da ako HDZ biti nezaobilazan da ćemo ići s njima. Ali ne mogu ostati dvije noge tronožca”, naveo je Arnaut.

Ovo je scenario koji bi on volio.

“Najbolje bi bilo da ide Osmorka, HDZ i opozicija iz RS prave vlast. S njima su mi prošli evropski zakoni, smanjenje otpremnina… Sve je to palo u Domu naroda gdje SNSD ima većinu”, naveo je Arnaut.

https://youtu.be/pg3pqHRr6Jc

Svi koji pomno prate dešavanja na bh. političkoj sceni i međustranačke pregovore o formiranju vlasti, očekivali su da će danas nakon što je parafiran koalicioni sporazum “Osmorke” i HDZ-a BiH, promptno reagirati novoizabrani federalni zastupnik Naše stranke Damir Arnaut koji u svakom TV pojavljivanju poručuje kategorično da oni ne žele sa SNSD-om u vlast i uz to optužuje i vrši pritisak na Pokret za državu pred glasanje u NSRS-u za delegate u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović bio je više nego jasan – samo SNSD je partner iz RS-a. Iako nevoljko, isto je potvrdio i Nermin Nikšić.

Iznenađujuće, ali Arnaut je koji je danas potrčao da se slika sa ostatkom ekipe, sinoć samo 12 sati prije parafa sporazuma “pjenio” je uz poruke protiv SNSD-a, te da ga ne zanima šta HDZ misli. Treba podsjetiti i na njegovu izjavu od prije mjesec dana “koja će stranka dati Čoviću lopovsku za formiranje Federalne vlade”.

Naša stranka u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima samo dva zastupnika, ali se Arnaut, Ćudić i Forto ponašaju kao da su oni apsolutni izborni pobjednici koji će diktirati tempo i određivati ko će s kim u vlast.

Danas parafirani sporazum nije ni prvi ni posljednji u ovoj zemlji koji nije ispoštovan. Šta ako Dodik poruči da sada on ne želi Našu stranku u državnoj vlasti, a svima je znano da su on i Čović ne “programski”, već strateški partneri, narodski kazano k'o “nokat i meso”?

Matematički, ako Dodik uvjetuje svog strateškog partnera Čovića, da izbaci Našu stranku koja ima dva državna zastupnika, “Sedmorka” sa SNSD-om ima 23 ruke što je dovoljno za većinu u Zastupničkom domu BiH.

Damir Arnaut 28. novembra na N1:

– Ako se ispostavi da opozicione stranke iz RS-a, SDS i PDP, imaju kapacitet, ja ću se svim silama boriti da oni budu vlast na državnom nivou, a ne SNSD. Može HDZ reći šta hoće, ali mi imamo svoje zahtjeve. A naši zahtjevi su da Dodik ne bude u toj vlasti, ukoliko opozicione stranke imaju kapacitet da budu u državnoj vlasti.

Podsjetimo i na izjave kako predsjednika Naše stranke Edina Forte i državne zastupnice Sabine Ćudić o tome, ne samo da ne žele sa SNSD-om, već ni sa HDZ-om u vlast.

Sabina Ćudić 28. oktobra za N1:

– Naša stranka jeste rekla da neće ići sa SDA i u onu vlast u kojoj je nemoguće napraviti promjenu, ja mislim da je to sa HDZ-om i SNSD-om nemoguće. Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako je čine i HDZ i SNSD. Sa SNSD-om Naša stranka nikako neće formirati vlast i ukoliko se HDZ ne može odvojiti od te stranke i ukoliko je to njihovo opredjeljenje mi nećemo u tome učestvovati. Dakle, HDZ ćemo izbjeći tamo gdje je i ako je moguće, ali Naša stranka neće učestvovati u formiranju vlasti sa SNSD-om, ne zbog kaprica već zbog toga što bismo postavili ljude na ministarske pozicije koji imaju odgovornost i cilj ne misle da bi to mogli postići sa SNSD-om u vlasti”, navela je Ćudić koja je državna zastupnica u Predstavničkom domu PS BiH zajedno sa Predragom Kojovićem.

Damir Arnaut 3. novembra za N1:

– Sa HDZ-om će se ići, HDZ je nezaobilazan, to sam rekao i prije izbora. Mogla bi postojati neka matematika ukoliko bi se DF uključio. Može se zaobići HDZ ako se uključi SDA, nećemo ići sa SDA i SNSD-om. Osam stranaka će imati sigurno ono što je potrebno u Domu naroda, minimalno je potrebno 11, vrlo vjerovatno ćemo imati 12, ali vidjet ćemo.

Edin Forto 15. novembra na N1:

– Ja ću reći svoje mišljenje, mala je vjerovatnoća da idemo sa SNSD-om ali organi stranke će donijeti odluku. Bilo bi jako bitno da SNSD ne dobije četvrtog delegata u državnom Domu naroda. Ako dobije dominaciju u Domu naroda to će jako oslabiti poziciju opozicije da može efektivno učestvovati u Vijeću ministara. Ne mogu predvidjeti, ne znam šta će biti. HDZ će imati dominaciju u Domu naroda, nadam se da SNSD neće u Klubu Srba, a u Klubu Bošnjaka niko neće imati dominaciju. Iskreno bih volio da njih nema, SNSD-a. Baš me briga šta je Dodik rekao.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija