Hoće li biti ukidanja duplih funkcija u Republici Srpskoj?

Hoće li biti ukidanja duplih funkcija u Republici Srpskoj?


Transparency International podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv kadra SNSD-a iz Doboja Miloša Bukejlovića zbog kršenja Zakona o sukoba interesa. U prošloj godini su podnijeli 10 prijava. Prema njihovim podacima, 265 nosilaca izabranih funkcija u Bosni i Hercegovini istovremeno obavlja funkcije u javnim preduzećima i javnoj upravi. Iz SNSDa najava da će duple funkcije u narednom periodu biti ukinute.

Miloš Bujekejlović iz SNSD-a obavlja čak šest funkcija. Potpredsjednik je Skupštine Doboja, član dva nadzorna odbora, direktor, stranački sekretar i predsjednik karate kluba. Direktorica Transparensi Internešnela smatra da je apsurdno da stranka donosi odluku o ukidanju duplih funkcija, koje se trebaju tretirati isključivo zakonskim ograničenjima.

IVANA KORAJLIĆ, direktorica „Transparency Internationala“

„Ovdje imamo situaciju da se radi o preduzećima koja su u vlasništvu grada Doboja gdje on obavlja javnu funkciju. Ono što je zanimljivo je da u ovom slučaju u isto vrijeme obavlja izvršnu funkciju u stranci, što Zakonom o javnim preduzećima nije dovoljeno.“

Obrazlažući stav SNSD-a da imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju, predsjednik Milorad Dodik je najavio izuzetke koji će moći da izaberu koju od dvije naknade žele da primaju. Druga će ići u humanitarne svrhe.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

„Razumijem da na nekim važnim mjestima neki ljudi mogu, a to će SNSD odlučivati, da zadrže određene pozicije, ali neće moći da koriste duple novčane naknade.“

Predsjednik DEMOS-a kratko je prokomentarisao da podržava stav SNSD-a o ukidanju duplih funkcija, dok stav lidera Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske nismo dobili. Doskorašnji opozicionar Nenad Nešić protiv je da jedan čovjek obavlja istovremeno funkciju direktora i poslanika.

NENAD NEŠIĆ, predsjednik DNS-a

„Nadam se da će gospodin Dodik biti istrajan i sprovesti sve što je rekao odnosno da će se funkcioneri kako njegove partije tako i drugih koji budu participirali u vlasti morati odlučiti za jednu funkciju. Ukoliko se desi da budemo dio buduće vlasti zalagaćemo se da jedan čovjek ne može biti nosilac dvije funkcije.“

U realizaciju deakumulacije funkcija ne vjeruje analitičarka Tanja Topić. Podsjeća da ništa nije bilo ni od Dodikovog najavljenog obračuna sa, kako kaže, mangupima u sopstvenim redovima.

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka

„Ova odluka jeste u rukama šefa partije,ali mislim da je u praksi gotovo nemoguće da bude sprovedena i da će zapravo biti onih izuzetaka po partijskim zaslugama kojima će biti dopušteno da krše zakon i da učestvuju u kreiranju određenih zakona iako su i oni prekršili postojeći zakon.“

A da ne slušaju svi članovi partije šefa potvrdila je funkcionerka Socijalističke partije Andrea Dorić koja nije uvažila zahtjev predsjednika partije da podnese ostavku i izvini se građanima, nakon što je javno priznala da je na mjesto izvršnog direktora i člana upravnog odbora došla uz pomoć partije. U to vrijeme je bila i poslanik u Narodnoj skupštini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija