(VIDEO) Sve je više taksista koji voze na struju: Adnan tvrdi da ušteti više od 1.000KM mjesečno

(VIDEO) Sve je više taksista koji voze na struju: Adnan tvrdi da ušteti više od 1.000KM mjesečno


U Bosnu i Hercegovinu je do novembra uvezeno 500 hibridnih i električnih automobila. Nakon ukidanja carinskih stopa za električna i smanjenja za hibridna vozila, ali i od ove godine primjetnih subvencija, raste i interes za ovim vozilima.

No, koliko ih prate ulaganja u infrastrukturu?

Berin je 12. godina taksista. Ono što ga izdvaja na štandu sarajevskog naselja Hrasno je automobil.  Kaže da je među prvim prevoznicima s hibridom, vozilo koje kombinuje fisilni i elektro pogon i tako smanjuje potrošnju.

“Ekstremno su jeftini za održavati i možda najbitnija stvar u mašinskom sklopu ovog vozila, vozilo je faktički rasterećeno pojedinih dijelova koje odlaze na sklopovima drugih vozila. O emisijama ne treba ni pričati, davno smo prevazišli EURO 6 normu.” – kaže sarajevski taksista Berin.

Njegov kolega Adnan je ove godine vlasnik električnog automobila. Za gradsku vožnju ranije je trošio 10 litara goriva na 100 kilometara

“Zbog trenutnih cijena goriva bilo je stvarno neisplativo taksirati i bukvalno mi se nije radilo na kraju dana kad vidim koliko sam zaradio a koliko potrošio na gorivo. Na mjesečnom nivou to je ušteda na gorivu preko 1000KM” kaže taksista Adnan.

0d 177 punionica za električne automobile na javnim mjestima je besplatno njih 48.

 

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija