Direktor Civilne zaštite USK: U Kulen Vakufu i Sanskom Mostu najveće štete

Direktor Civilne zaštite USK: U Kulen Vakufu i Sanskom Mostu najveće štete


Kiša koja je proteklih dana padala u Krajini izazvala je velike probleme.

Mnogi objekti su pod vodom, a građani su u strahu.

Kako je za Hayat kazao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite (KUIP) Unsko-sanskog kantona Dževad Livaković, kiša je prestala padati pa je stanje bolje nego jučer.

“Vodostaj Une na području Bihaća i Bosanske Krupe je u blagom porastu, zbog oborinskih voda, dok je u Kulen-Vakufu u opadanju. Očekujemo uskoro stabilizaciju na području Bihaća i Bosanske Krupe. Objekti u slivu Une su i dalje ugroženi, nije riječ o mnogo objekata. Kada je u pitanju Sanski Most tu je stanje stabilno. Općina Sanski Most sinoć je proglasila stanje prirodne nesreće, rijeka Bliha je probila branu i došla do samog centra grada, međutim, po današnjim informacijama, došlo je do povlačenja i blagog opadanja kad je u pitanju vodostaj svih rijeka na području te općine – rekao je Livaković.

POGLEDAJ GALERIJU

Veliki problemi bili su i u Bosanskom Petrovcu zbog oborinskih voda.

“Bilo je desetak objekata koji su bili poplavljeni zbog kanalizacione mreže gdje su oborinske vode spojene i došlo je do plavljenja. KUIP USK je jučer i danas isporučio određenu količinu pumpi i oni su to sanirali, pa je stanje stabilno – dodao je Livaković.

Kada je riječ o Ključu i Cazinu, i tu je stanje stabilno te se neće proglašavati stanje prirodne nesreće, kao ni u Bihaću.

“Danas je zasjedao Štab Civilne zaštite Grada Bihaća i istakli su da nema uslova za proglašenje stanja prirodne nesreće. Dolazi do povlačenje vode iz kanala u urbanim i prigradskim dijelovima. Ugrožena je putna komunikacija u Kostelama u Bihaću, došlo je do izljevanja Une na magistralnu cestu. Saobraćaj se odvija otežano. U Kladuši i Bužimu su se izlili mali potoci, ugroženi su neki stambeni objekti. To je učestala pojava kod kiša. Prestanak padavina i hladnije vrijeme doprinijet će stabilizaciji – rekao je Livaković za Hayat.

U KUIP-u USK su u stalnom kontaktu s lokalnim zajednicama. Prema riječima sagovornika, ponoć su im ponudile i druge kantonalne uprave.

“Za sada nemamo zahtjeva lokalnih zajednica za angažmanom dodatne odbrane. Ne može se još govoriti o štetama. Sigurno je da će biti najveće na području Kulen-Vakufa i Sanskog Mosta koji je proglasio stanje prirodne nesreće – kazao je Livaković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija