Iz Sindikata zdravstva KS upozoravaju: Brojne odluke su vrlo nepovoljne za kvalitet i sigurnost zdravstvenih usluga

Iz Sindikata zdravstva KS upozoravaju: Brojne odluke su vrlo nepovoljne za kvalitet i sigurnost zdravstvenih usluga


U Sindikatu zdravstva KS-a odlučili su informisati javnost o svim nepravilnostima i greškama koje su nanijele štetu kvaliteti i sigurnosti zdravstvenih usluga građanima, ali i javno-zdravstvenim ustanovama u KS-u.

Navode kako nakon nedavno provedene reorganizacije tijela i organa unutar cijelog sistema Sindikata zdravstva KS-a, ovaj Sindikat najavljuje veliku promjenu svojih politika, načina rada ali i sistema zdravstva KS uopšte što će uskoro izazvati doslovno rečeno lavinu u zdravstvu KS.

– Vlada KS, odnosno premijer i Ministarstvo zdravstva KS će javnosti, ali i onima koji su za to nadležni, morati objasniti, opravdati i vjerovatno povući postupke koje su kao vrlo nepovoljne za kvalitet i sigurnost zdravstvene usluge građanima KS, radna i po osnovu radnih prava radnika u zdravstvu Ustavom i zakonima zagarantovanih prava, napravili od imenovanja aktuelnog ministra zdravstva KS i premijera i saziva Vlade KS.

U pokušaju da se svo javno zdravstvo stavi u isti položaj ugovaranja sa ZZOKS sa privatnim zdravstvenim ustanovama, vrlo nesmotreno i bez razmišljanja o posljedicama po zdravlje građana KS, 17.03.2022.godine, a na prijedlog premijera KS, Vlada KS je donijela ‘’ Odluku o stavljanju van snage Odluke o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama sa područja Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 37/09).

Ovaj dokument osim mjerila ugovaranja i finansiranja zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama je kao povoljniji u smislu kvalitete i sigurnosti zdravstvenih usluga KS u odnosu na(Plavu knjigu), definisao istina stidljivo i pojedine normative broja kadra koji na određeni broj osiguranika , zdravstvene ustanove treba da imaju.

Ono što je Sindikatu najteže za shvatiti je da su : Ministarstvo zdravstva KS i Ministarstvo pravde i uprave KS, mišljenjem dostavljenim Vladi KS, odobrili ovaj potez, odnosno propustili su priliku i nisu iskoristili potrebne mehanizme da ovaj potez kao izuzetno nepovoljan za zdravstveni sistem KS bude spriječen, navode u saopštenju za javnost iz Sindikata i naglašavaju da se sada na organizaciju rada i pružanja zdravstvenih usluga u KS može primjenivati federalni normativ koji je u primjeru tima porodične medicine sada sveden na jednog ljekara medicine i jednu medicinsku sestru na 2000 osiguranika, a prije ovog poteza je to bio jedan ljekar medicine i dvije medicinske sestre na 1800 osiguranika.

Za centre rehabilitacije u zajednici je tim izgubio po pola defektologa, socijalnog radnika i tehničara, a broj osiguranika je sa 30 000 povećan na 40 000 odjednom.

– Navedena su samo dva mala primjera, a situacija je ista za sve vrste usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite svih ustanova. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je 12. augusta 2021.godine objavilo Pravilnik o radnom vremenu zdravstvenih ustanova, a da prije toga, nije zatražilo mišljenje i saglasnost nadležnih komora iz oblasti zdravstva, odnosno saglasnot nemaju.

Ministarstvo je bilo dužno to uraditi u skladu sa članom 181. stav 8. Zakona o zdravstvenoj zaštiti F BiH. Istina, Ministarstvo zdravstva tražilo je mišljenje raznih komora, čak i onih koje uopšte nisu zakonite, a zahtjev za mišljenje su poslali i na neka federalna strukovna udruženja koja sve i da su mišljenje poslala, nisu smjela biti pitana za mišljenje. Ministarstvo zdravstva KS ovakvim ponašanjem prekršilo je član 221.

Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, tražeći mišljenje od pravnih lica koja su nezakonita ali i onih koja nisu komore već dobrovoljna udruženja građana. Uz već navedeno, ovakvim postupkom nisu ispoštovali ni Zakon o organizaciji organa uprave Federacije BiH, što je veća zakonska obaveza nego poštivanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Naime, član 66. stav 2. Ovog zakona, ministarstvu daje izričito pravo da donose pravilnike i ostale akte kao obavezujuće. Međutim, odmah sljedeći član 67. stav 1. konkretno za Pravilnik o radnom vremenu isključuje tu izričitost i poziva na to da se nadležne komore moraju izjasniti, navode iz Sindikata zdravstva KS.

U saopštenju se dalje dodaje da je 28.04.2022.godine sa datumom primjene od 01.04.iste godine, zaključen kolektivni ugovor za zdravstvo KS. Temeljem navedenog, sve zdravstvene ustanove pa i JUDZKS su bile u obavezi da donesu nove pravilnike o radu i sistematizaciji usklađene sa sada novim pozitivnim zakonskim propisima.

Sindikat je u dva odvojena navrata, premijera Edina Fortu i ministra Harisa Vranića obavijestio da imenovana komisija JUDZKS za pravljenje prijedloga ovog pravilnika u kojoj nije bilo predstavnika reprezentativnog sindikata, prekršila procedure donošenja ovog prijedloga i da Sindikat temeljem toga nije dao saglasnost na prijedlog pravilnika jer obavezna konsultacija sa reprezentativnim Sindikatom nije ispoštovana.

– Konačna verzija pravilnika prije usvajanja na Upravnom odboru JUDZKS i slanja Ministarstvu zdravstva u skladu sa članom 21., Zakona o vijeću uposlenika F BiH, nije dostavljena ovom sindikatu na konačno izjašnjavanje i obavezujuću saglasnost. Temeljem navedenog isti će se smatrati ništavnim.

Također, Sindikat je stava i da je sam sadržaj pravilnika u smislu opšteg dijela i kataloga radnih mjesta u sukobu sa zakonima koji definisu ovu tematiku, a temeljem toga da Pravilniku ima segmenata koji mogu ugroziti pravilno funkcioniranje zdravstvenog Sistema, nije konzistentnan, nema logičku liniju, da su po svemu sudeći neki po sebi pravili radna mjesta.

Na kraju, Sindikatat zdravstva KS je 10.12.2022.godine prisustvovao sjednici Skupštine Sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH, na kojoj je donesena odluka o obnavljanju saradnje između ova dva sindikata, čime će Sindikat zdravstva KS crpiti sva prava koja će uz već postojeća doprinijeti da ovaj sindikat iskoristi sve zakonom dozvoljene mogućnosti za rješenje svih problema i nezakonitosti opisanih u ovom obraćanju, zaključili su iz Sindikata zdravstva KS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija