Sindikat radnika JUDZKS demantuju ministra Vranića: Problem logopeda je izazvala upravo ova Vlada KS

Sindikat radnika JUDZKS demantuju ministra Vranića: Problem logopeda je izazvala upravo ova Vlada KS


Sindikat radnika JUDZKS regaovao je na izjavu ministra zdravstva Harisa Vranića u vezi rješavanja problema logopeda. Naime ministar Vranić je istakao da su logopedi jedan od prvih problema s kojim se susreo u ministarstvu zdravstva, kada ga je preuzeo u februaru prošle godine.

– Osnovni problem je bio zbog toga što logopedi nisu priznati kao zdravstveni kadar, nisu bili sistematizirani. Krenuli smo tim putem da se i oni ubace u sistematizaciju Doma zdravlja da bi sve moglo biti legalno. Sada su se stekli uslovi da se može zaposliti ovih 14, s tim što već četiri rade na neodređeno. Ovaj put ćemo sistemski riješiti ovaj problem, rekao je ministar Vranić.

Iz Sindikata demantuju ove navode.

– Upravo je Ministarstvo zdravstva KS izazvalo formalno-pravne smetnje opstanka ovog kadra u JUDZKS. Temeljem dokumenta ” Odluka o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama sa područja Kantona Sarajevo od 30. decembra 2009. godine, logopedi su još 2013 godine uredno i to u broju od ukupno sedam izvršilaca, formalno pravno, legalno i zakonito upisani u Pravilnik o radu, platama i sistematizaciji radnih mjesta JUDZKS.

To da li su oni prepoznati kao zdravstveni radnici ili ne sa ovom temom nema nikakvu vezu jer su isti u skladu sa međunarodnom i standardnom klasifikacijom zanimanja FBiH, još od 2011. godine, definisani kao priznati i obavezni zdravstveni saradnici, odnosno kao takvi se ipak nalaze u Sistematizaciji jos od 2013. godine. Dakle, uvaženi ministre Vraniću i poštovani građani KS (roditelji djece sa poteškoćama u razvoju), njihov formalno pravni status i to naporima Sindikata JUDZKS je bio riješen jos 2013. godine. Zajedno sa logopedima, u toj istoj Sistematizaciji od 2013. godine, JUDZKS je imala predviđenih sedam defektologa i sedam socijalnih radnika kao obaveznih za centre rehabilitacije u zajednici. Formalno pravni problem njihovog postojanja u sistemu JUDZKS koje je spomenut od strane ministra Vranića, iako je isti riješen još 2013. godine, izazvalo je upravo ovo Ministarstvo zdravstva 17.03.2022.godine, kada na prijedlog premijera KS, a uz prethodnu saglasnost Ministarstva zdravstva KS i Ministarstva pravde i uprave KS, Skupština KS donosi

”Odluku o stavljanju van snage Odluke o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerilima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama sa područja KS, naveli su iz Sindikata naglasivši da su ovim potezom, izbrisani svi logopedi ali i defektolozi i socijalni radnici koji su pripadali centrima rehabilitacije u zajednici iz dosadašnjeg kantonalnog normativa (Odluka), i JUDZKS je došla u situaciju u kojoj ovakvim potezom vlasti, odobrenog od Ministarstva zdravstva KS i Ministarstva pravde i uprave KS, više ne smije u svojoj Sistematizaciji imati nijednog od navedena tri zdravstvena saradnika.

– Izjavom ministra se dalo zaključiti da je Ministarstvo zdravstva KS riješilo nepremostivi i dugogodišnji problem koji zapravo nije ni postojao do 17.marta ove godine, odnosno dok ovo isto ministarstvo nije dalo saglasnost na kreiranje ovog problema. Ujedno ministar Vranić navodi, kako je problem bio taj što logopedi nisu bili prepoznati kao zdravstveni radnici, a to sa ovom temom Sistematizacije nema nikakvu vezu jer logopedi, defektolozi i socijalni radnici i mnogi drugi saradnici u zdravstvu koji nisu zdravstveni radnici, svoje mjesto u sistemu rada i Sistematizaciji JUDZKS imaju jos od 2013. godine. Pitamo ministra zdravstva KS sada javno da odgovori nama i građanima:

Na osnovu kojeg trenutno važećeg akta za oblast zdravstva je sada broj logopeda u Sistematizaciji JUDZKS, povećan sa sedam na 18, a da pri tome broj defektologa velikim naporom i trudom Sindikata JUDZKS jedva ostade na sedam, umjesto da i njih onda kao istih formalno-pravnim statusom bude 18? Zašto onda po istom principu i raspodjeli na broj timova centara rehabilitacije u zajednici sada nemamo i 18 defektologa za koje je poznato koliko su potrebni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti?

Ko, na osnovu čega i uz čiju saglasnost se igrao sa ovim brojkama?

U cilju izbjegavanja nesporazuma, Sindikat JUDZKS je stava, da je možda i ovih 18 logopeda malo za područje KS ali nas zanima na osnovu čega je utvrđen broj od 18 za logopede, a za defektologe jedva sedam iako ni jedni ni drugi ukidanjem Odluke od strane Vlade KS u martu ove godine, više zvanično i još uvijek ne postoje?

Na kraju, ne možemo se oteti utisku da ovakvom populističkom i neistinitom izjavom, Ministarstvo zdravstva KS skreće pažnju sa proceduralnih i drugih grešaka koje su napravljenje za vrijeme kreiranja Sistematizacije za koju je također kao u slučaju brisanja defektologa iz iste u martu ove godine dao saglasnost, zanemarivši dva upozorenja o ovim greškama ranije dostavljenim ovom ministarstvu, naveli su iz Predsjedništva OSOJUDZKS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija